HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.04.2016.

Predsjednik Vlade RH posjetio Zavod sv. Jeronima



Povodom susreta s papom Franjom u Vatikanu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetio je u četvrtak 7. travnja 2016. Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Predsjednik Vlade Orešković stigao je zajedno sa svojom obitelji, u pratnji ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Mire Kovača, hrvatskoga veleposlanika pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića, veleposlanika u Italiji Damira Grubiše te drugih službenika u Vladi Republike Hrvatske i diplomatskih djelatnika iz Rima i Trsta.

U crkvi sv. Jeronima, predsjednika Vlade i njegovu pratnju dočekao je vicerektor Marko Đurin koji ih je proveo kroz crkvu predstavivši razvoj i značenje hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu. Nakon posjeta crkvi uslijedio je susret s hrvatskim svećenicima na službi u Rimu te članovima Zavoda u zavodskom salonu.



Vicerektor Đurin je izrekao dobrodošlicu istaknuvši da se 21. travnja navršavaju 563 godine otkako se Hrvati nalaze na ovome mjestu. Podsjetio je da su time povijesne svetojeronimske ustanove daleko najstarije koje posjeduje hrvatski narod izvan Domovine, a uz njih se vežu imena mnogih znamenitih i zaslužnih Hrvatica i Hrvata. Također se prisjetio povijesti suvremenoga Zavoda koji je zalaganjem rektora Jurja Magjerca dobio novu zgradu i obogaćen umjetničkim djelima Meštrovića, Kljakovića i Dulčića.
           
Vicerektor Đurin naglasio je kako je svrha današnjega Zavoda omogućiti mladim svećenicima iz svih hrvatskih biskupija usavršavanje na poslijediplomskim studijima kako bi, nakon povratka u Domovinu, djelovali duhovno i kulturno na dobro Crkve i hrvatskoga naroda.

Prigodno je slovo zaključio sljedećim riječima: „Mi koji živimo i djelujemo danas ovdje u Zavodu i u Rimu, iako jesmo na neki način daleko od svoje domovine, rado i s pozornošću pratimo zbivanja u našoj domovini, te molimo za vas koji vršite toliko važne i odgovorne službe za naš narod. Želimo doista da naša domovina bude i ostane mjesto gdje će ljudi sretno živjeti, i u onom materijalnom, ali i u onom duhovnom i kulturnom smislu, na opće dobro svih.“


           
Predsjednik Vlade Orešković u svome je obraćanju izrazio radost što po prvi put može posjetiti Rim i susresti se sa Svetim Ocem. Osvrnuo se na neke od tema o kojima je razgovarao s Papom, osobito na pitanje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca.

Istaknuo je da je prenio Svetom Ocu koliko je za hrvatski narod važna kanonizacija bl. Stepinca te izrazio nadu da se ona što prije dogodi: „Svi znamo da Papa hoće približiti Katoličku Crkvu i Pravoslavnu Crkvu, i to poštujemo. Moja poruka je bila jednostavna, ali nadam se da je došla od moga srca, od srca hrvatskoga naroda, a to je da smo u tom pitanju ujedinjeni te da se osjećamo poput oca koji kao da ima dijete ispred sebe, i želi zagrliti to dijete, ali zna da još ne može, da mora još malo čekati. Nadam se da će taj proces što prije završiti.“

Također je rekao kako se osjeća počašćen posjetiti Zavod sv. Jeronima koji baštini šeststoljetnu tradiciju. Zaželio je da se to plodno djelovanje Hrvata nastavi i u budućnosti na korist Domovini, Europi i svijetu.
           
Nakon izmjene prigodnih darova i upisa u spomen-knjigu Zavoda, premijer Orešković se još zadržao u razgovoru sa studentima i gostima. Zatim je s obitelji sudjelovao na svetoj misi u crkvi sv. Jeronima koju je predvodio apostolski nuncij msgr. Martin Vidović, naslovni nadbiskup ninski.


Franjo Frankopan Velić
Foto: vlč. Zlatko Matić
Ispišite stranicu: