HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.02.2016.

„Prihvatimo služenje i Božju volju kao sveti Josip“



„Kada se nađem u situaciji da moja vjera u Božju providnost i snagu počne očajavati i slabiti tada sam pozvan doći kod Josipa i moliti njegov zagovor da Bog ojača moju čvrstu i nepokolebljivu vjeru! Da onaj križ i onu volju koju mi Gospodin stavlja na put sveti Josip svojom molitvom zagovara da prihvatim“ – riječi su koje je u svojoj homiliji izrekao fra Krunoslav Albert, župnik karlovačke Župe Presvetog Trojstva, 24. veljače 2016., predvodeći svoje vjernike na Veliku pobožnost u čast svetom Josipu u njegovo Nacionalno svetište.

Svetu misu služio je u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta, a pjesmom ju je obogatio zbor Župe Presvetog Trojstva pod vodstvom Tome Perkovića.
 
Fra Krunoslav Albert naglasio je u propovijedi kako smo, po uzoru na svetoga Josipa koji je služio Isusu i Mariji, i mi pozvani služiti jedni drugima i koristiti darove i talente koje smo primili od Gospodina kako bismo pomogli našoj zajednici i ostvarili mir i slogu.

Pritom se moramo odreći sebe i prihvatiti svoj križ, te prestati tražiti razne pogodnosti i ugodnosti koje nam zapravo ne pripadaju. Fra Krunoslav poručio je okupljenim hodočasnicima da u svojim molitvama uvijek traže volju Božju, bez obzira na težinu kušnje, teškoće i situacije u kojoj se nalaze, jer Bog zna što je najbolje i ima plan za svaku osobu, a u svetom Josipu svatko može pronaći primjer kako nositi svoj križ i vršiti Božju volju.
 
Prije završnog blagoslova, svoj vjernički život posvjedočio je Domagoj Pejić, novinar Hrvatskog katoličkog radija i urednik emisije „Zajedno u ratu, zajedno u miru“.



Domagoj je posvjedočio kako mu vjera pomaže da u svemu stvorenom, od prirodnih ljepota do dobrih ljudi, otkriva savršenstvo Božjega uma i veličinu Njegove dobrote. Oduvijek je vjerovao u Boga, ali bilo je trenutaka kada nije uspijevao ostvariti svoje planove te je gubio povjerenje u Njega i osjećao da ga je Bog napustio i da ga ne voli.

„I onda se jednog dana čovjek probudi i kaže: 'Pa nije baš tako, taj Bog me i ljubi i voli i nešto hoće od mene.' Zaista vjerujem da svatko od nas negdje svoje mjesto ima. Vjerujem da smo stvoreni iz ljubavi i čovjek samo treba pogledati na križ, malo se primiriti i ostati u tišini i reći: 'Da, ovo je Bog koji me ljubi i ovo čovjek ne bi mogao napraviti'“ – poručio je Domagoj Pejić.

Iako je po prvi puta pohodio Josipovo svetište, povezan je sa svetim Josipom još od djetinjstva jer je odrastao u župi koja mu je posvećena. Za njega štovanje svetog Josipa ima posebnu važnost jer na taj način se štuje i svoje roditelje jer je sveti Josip zaštitnik obitelji, a također i hrvatske branitelje koji su omogućili slobodu i samostalnost naše Domovine, kojoj je Josip zaštitnik.

Domagoj Pejić poznat je i kao veliki zaljubljenik u svetog papu Ivana Pavla II., kojemu je u čast hodočastio pješice od Zagreba do Vatikana. Iz te ljubavi proizašao je dokumentarni film „Karolu s ljubavlju“ čiju je prezentaciju najavio 31. ožujka 2016. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.


Matija Barberić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: