HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.08.2023.

Prijatelji Malog Isusa zagrebačke provincije hodočastili u Prag

Prijatelji Malog Isusa zagrebačke provincije sudjelovali su na godišnjem hodočašću u Prag koje je započelo u utorak 22. kolovoza. U pratnji sestara Služavki Malog Isusa i vlč. Tomislava Kralja, duhovnika društva PMI, nakon noćne vožnje stigli su na prvo odredište u Češki Krumlov.



Hodočasnici su u Krumlovu imali priliku posijetiti velebnu crkvu sv. Vida i moliti za zdravlje, a razgledali su i Krumlovski dvorac koji je drugi po veličini u Češkoj. Nakon toga uslijedio je nastavak vožnje prema drugom odredištu na Svetoj Hori gdje su pred likom čudotvorne Gospe s djetetom Isusom slavili misno slavlje te su se u posebnoj pobožnosti, kako je običaj u tom svetištu, obratili Nebeskoj Majci moleći zagovor. Po završetku razgleda svetišta i osobnih pobožnosti nastavili su prema Pragu.



Novi dan započeli su molitvom te su se uz pratnju lokalnog vodiča uputili na razgledavanje starog dijela grada Praga, kompleksa Hradčany te katedrale sv. Vida u kojemu se nalaze ostaci i grob sv. Ivana Nepomuka. Prošetali su brojnim gradskim trgovima, čudesnim ulicama, osjetili prašku gužvu i unatoč vrlo toplome vremenu u veselom raspoloženju došli do čuvenog Karlovog mosta gdje su se i pomolili na mjestu mučeništva sv. Ivana Nepomuka. Nakon predaha i okrijepe uputili su se prema svetištu Praškog Malog Isusa gdje su sudjelovali u misnom slavlju. 



Poslijednji dan hodočašća započeo je neizostavnom molitvom Malome Isusu, a prvo odredište bila je Kutna Hora, rudarski gradić gdje su najprije posijetili i molili u katedrali sv. Barbare, zatim razgledali i crkvu sv. Jakova s velebnim zvonikom. Hodočasnicima je posebno zanimljiv bio i posjet kripti crkve Svih Svetih pod kojom se nalazi crkva-kosturnica u kojoj je sve sačinjeno od ljudskih kostiju. Prije nastavka puta kratko su se još pomolili u katedrali Uznesenja BDM u velikoj Cistercitskoj opatiji u Sedlecu. Na putu prema domovini posljednje stajalište bila je Zelena Hora. Na tom mjestu sagrađena je hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka gdje su hodočasnici iz Hrvatske slavili misno slavlje i zahvalili Bogu za primljene milosti. 



U popodnevnim satima moleći Veliku devetnicu Božiću te Gospinu krunicu uz pjesmu i druženje, zahvalni za provedeno vrijeme uputili su se prema svojim domovima. 
 
Petra Maslać, PMI
Ispišite stranicu: