HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.08.2023.

Proslava mučeništva svetog Lovre u Vivodini

Svečano misno slavlje proslave mučeništva sv. Lovre u Župi Vivodina u četvrtak, 10. kolovoza predslavio je mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski u zajedništvu s brojnim svećenicima iz Ozaljsko-lipničkog, Jastrebarskog i Karlovačkog dekanata.


 
Biskup Štironja u svojoj homiliji protumačio je biblijske poruke o majci sedmorice Makabejaca te o zrnu koje mora umrijeti kako bi donijelo rod.

Propovjednik je, između ostalog, istaknuo da je "sveti Lovro obilježio 3. stoljeće svojom smrću, umiranjem na gradelama, jer se nije odrekao Krista. Prihvaća smrt, mučeništvo, a na toj se krvi gradila Crkva i mnogih drugih mučenika. Tako možemo reći – što se krvlju gradi, ne ruši se lako. Kristova Crkva odolijeva vremenima, ratovima, kušnjama... I danas kada slušamo o ratovima, o spaljenoj Ukrajini, o poplavama... Bog nas ne napušta. On nas želi osnažiti i kušnjama obratiti nas da se vratimo njemu da bi imali vječnost."
 
"Poput majke Makabejke, koja je u jednom danu izgubila sedmoricu sinova, ne smijemo izgubiti vjeru – ona je snaga koja ostaje i vodi u život", naglasio je biskup Štironja te nadodao da je "i u našem narodu oduvijek bilo hrabrih majki koje se nisu dale zavesti. Od njih je postao i ostao Božji narod koji slavi Boga i svetog Lovru. Odgajajmo i mi svoju djecu u toj vjeri. Ne zaboravimo da je krv mučenika sjeme kršćana, plod koji ostaje ovdje na zemlji i vodi u vječnost.“
 
Na kraju homilije biskup je potaknuo posebno Vivodince kako one koji žive u Vivodini tako i one raseljene po čitavom svijetu: „Vivodinci, ne zaboravite da ste Božji narod. Tu vam je u susjedstvu blaženi Alojzije Stepinac, nedaleko u Istri Miroslav Bulešić. Neka vas prati zagovor Marije Bogorodice i svetog Lovre!“

U nedjelju, 13. kolovoza 2023. središnju proslavu župnog blagdana svetog Lovre predslavit će mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog koji će tijekom slavlja podijeliti sakrament svete potvrde.

Sanja Benković-Marković
Ispišite stranicu: