HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.02.2016.

Proslava pete obljetnice osnutka Župe bl. Ivana Merza Zagreb-Špansko



U nedjelju 14. veljače 2016. godine u župi bl. Ivana Merza svečano je obilježena peta obljetnica osnutka župe. Župa je Dekretom osnovana na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2011. godine, a u nedjelju 13. veljače iste godine nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić je na sv. misi, koju je slavio u župi, u Osnovnoj školi Špansko Oranice, župu svečano proglasio.

Obilježavajući petu obljetnicu osnutka župe, sv. misu u 9.30 sati predvodio je pater Božidar Nagy. U svojoj homiliji pater je istaknuo: „Na prvu korizmenu nedjelju uvijek slušamo o kušnjama Isusa u pustinji. Imetak, vlast i užitak su kušnje kojima smo i mi stalno izloženi. Neka nam Isusov primjer u pustinji pokaže kako se trebamo postaviti i ako smo usko povezani s Isusom pobijedit ćemo svaku kušnju, jer snaga i jakost dolazi od Krista.“



Nakon propovijedi imali smo po prvi put u našoj župi obnovu bračnih zavjeta povodom obilježavanja svjetskog dana braka. Posebno svečano i dirljivo je bilo kada su bračni parovi držeći se za ruke izgovarali bračna obećanja koja su dali na dan ženidbe. Pater Nagy je podsjetio na prvo Isusovo čudo koje se događa upravo na svadbi, u Kani Galilejskog gdje Isus pretvara vodu u vino što je znakovito i jasna uputa da za svaku poteškoću u braku u kojoj se nađemo pomoć potražimo kod Isusa i njegove majke Marije.



Drugo misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Zlatko Pavetić prvi župnik u Župi bl. Ivana Merza. U koncebleraciji su bili vlč. Mate Matić, župnik susjedne župe BDM Žalosne, dr. Josip Beljan, p. Božidar Nagy i župnik vlč. Darko Bručić Pavuk.

U propovijedi je vlč. Pavetić istaknuo kako sotona želi da slijedimo njega i da se opredijelimo za silu, moć i novac i odijelimo se od Boga. Zatim je dodao: „Stoga molimo Gospodina Boga da se ova zajednica sjedini s Njim, da svim srcem i svom dušom ljubi Boga i brata čovjeka.“



Prisjećajući se početka župe, vlč. Pavetić je istaknuo kako ne smijemo biti žalosni zbog nedostatka građevine, župne crkve, nego radosni zbog zajednice i zajedništva kojeg imamo u župi. Naime, i nakon pet godina sv. mise nedjeljom i blagdanima slave se u iznajmljenom prostoru atrija Osnovne škole Špansko Oranice, a radnim danom u pastoralnom centru uređenom u prizemlju jedne stambene zgrade.

Na završetku sv. mise Pater Božidar Nagy je predstavio 6. svezak Sabranih djela bl. Ivana Merza zaštitnika župe. Nakon sv. mise župljani su, kao i svake nedjelje, organizirali druženje sa svećenicima.

Sanda Dinarina Mladić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: