HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.05.2017.

Proslavljena Nedjelja Dobrog pastira u Velikoj Gorici



Oktet bogoslova zagrebačke bogoslovije uveličao je svojim pjevanjem i svjedočenjem poziva euharistijska slavlja na Nedjelju Dobrog pastira u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Oni su u župu došli na poziv župnika Norberta Ivana Koprivca u pratnji vlč. Vlade Razuma, duhovnika Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa i nekadašnjeg župnika župe Navještenja.

Predvodeći euharistijska slavlja vlč. Razum je u propovijedi istaknuo kako se Gospodin često koristio prispodobama da bi prisutnima otkrio smisao postojanja. „Možemo zamisliti sliku pastira koji po danu pasu ovce, a navečer ih uvode u tor. Jedan od pastira ostaje stražariti na ulazu u tor i čuvati ih tijekom noći.

Ujutro bi pastiri opet dolazili i zvali ih i svaka bi ovca prepoznala glas svojeg pastira i znala je kamo treba ići. U 10. glavi Ivanovog evanđelja objašnjeno je što znači slijediti pastira i ići za njim na ispašu. Mi smo danas došli k Isusu pastiru koji nas uči i hrani euharistijom. Važno je da otkrijemo poruku za svoj život.



Potrebno je da Gospodin ulazi u naše živote i da nas mijenja. To stado iz prispodobe je Crkva. Glas Dobrog pastira prodire u život zajednice. Petar i učenici izlaze iz Dvorane posljednje večere i svjedoče za Gospodina. Pitaju - što nam je činiti? I dobivaju odgovor koji je odgovor svima nama: Obratite se  - ostavite život koji ste do sad živjeli i krstite se da vam se oproste grijesi.

Krštenjem klica novog života počinje Snagom Duha u nama živjeti. Isus poznaje po imenu svaku svoju ovcu, zna svakog od nas, našu unutarnju borbu, opasnosti koje prijete da zalutamo i zato je uporan da bude s nama, da putuje s nama. Naša je zadaća da po zajednici bude prisutan sve do kraja svijeta. Bogatstvo koje ovdje primamo treba se čuti u svijetu."

Budući da su na misi bili ovogodišnji kandidati za sakrament svete potvrde vlč. Razum se obratio i njima: „Dragi krizmanici, za dvadeset dana bit će vaša krizma. Vaša je zadaća da se po vama uprisutnjuje Njegovo djelo u svijetu. I mi odrasli pozvani smo da vršimo Božje poslanje u svijetu. Ne smijemo kritizirati mlade već se moramo zapitati jesmo li mi odrasli svjedoci Isusa Krista i možemo li našim mladima biti uzor kao dobri svjedoci. Svijet je uvijek u otporu ovoj poruci. Ako treba trpjeti za vjeru budite zahvalni što to možete jer On je uzeo naše grijeh, otišao na križ da bi nas spasio i pretvorio u nove ljude. Molimo Gospodina da nas zahvati, da nas osvoji da postanemo njegov vjeran glas u vremenu u kojem živimo", zaključio je propovijed velečasni Razum.

Na kraju euharistijskog slavlja bogoslov Kristijan, koji je na petoj godini bogoslovije, ukratko je vjernicima predstavio bogosloviju. U njoj trenutno živi nešto više od 90 bogoslova iz Zagrebačke nadbiskupije te Varaždinske, Bjelovarske-križevačke, Sisačke, Požeške, Hvarsko-bračko-viške biskupije i jedan iz Slovenije.



Naglasio je kako tijekom pet godina bogoslovi studiraju na KBF-u u Zagrebu, a neki kod isusovaca na Jordanovcu. Uz fakultetske obveze imaju dnevni red koji započinju molitvom pred Presvetim, nastavljaju misom u 6.30, duhovnikovim nagovorima te dnevnim obvezama.

Od dodatnih aktivnosti na bogosloviji postoji, uz Oktet bogoslova, glumačka ekipa, tamburaši, časopis Vjesnik biskupa Langa… Sve to bogoslovi rade da bi pokazali širinu talenata i stavili se na raspolaganje drugima. Imaju pet poglavara – rektora i dva disciplinska poglavara koji, kako kažu imaju očinski zadatak jer su zaduženi za red, rad i disciplinu.

Uz njih tu su i tri duhovnika, jedan od njih je vlč. Razum, koji su poput majki zaduženi za duhovnu stranu odgoja i često pomažu u rješavanju teških duhovnih borbi. Bogoslov Kristijan pozvao je vjernike da mole za bogoslove jer molitva je ono što im najviše treba da bi uspjeli na putu kojim su krenuli. Na kraju se našalio pozvavši vjernike da dobro pogledaju prisutne bogoslove jer možda netko od njih za koju godinu postane njihovim đakonom ili kapelanom.

Marko, bogoslov iz Varaždinske biskupije, objasnio je što znači dobiti poziv. „Ako ste nedavno bili na proslavi rođendana, pričesti ili potvrde, nosili ste sa sobom dar. Njime ste željeli reći da vam je do nekoga stalo. Vjerujem da je meni Bog dao dar poziva koji neprestano privlači i traži stalnu pažnju. Dar ima u sebi puno kutija koje traže stalno otvaranje. Prva kutija je radost, druga sumnje i pitanja koje žele izbaciti radost iz života, da bismo nadvladali sumnje potrebna je vjera, nova kutija je križ, jedna od kutija je zajednica - bogoslovija koja sadrži radosti i terete.

Ne znam kad mi je Bog dao poziv, ali sam prepoznao taj dar. Kao mali volio sam se igrati mise. U četvrtom i petom razredu volio sam čitati u Crkvi. Župnik mi je uvijek davao priliku da mogu sudjelovati u životu župne zajednice. Upisao sam srednju školu – gimnaziju u Varaždinu. Na kraju srednje škole odlučio sam krenuti u Bogosloviju. Nadam se đakonskom ređenju na jesen. Molite za svećenike da budu kak' treba pa će i vama biti lakše na vašem putu", zaključio je bogoslov Marko.

Prije završnog blagoslova predstavili su Oktet bogoslova koji djeluje dugi niz godina, a postava se mijenja skoro svake godine kad netko od bogoslova diplomira. Repertoar im je šarolik, a trenutno završavaju snimanje nosača zvuka. Na kraju mise obogatili su vjernike otpjevavši dvije marijanske pjesme 'Ave Maria' i 'O Marijo Majko, slatki moj spokoju'.

Snježana Kirinić Grubić
župna medijska suradnica
Foto: Snježana Nikolić
Ispišite stranicu: