HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.04.2024.

Proslavljena svetkovina Dobroga Pastira u Brestju

Na Nedjelju Dobroga Pastira 21. travnja svečano je proslavljena župna svetkovina u crkvi Dobroga Pastira u Brestju. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik susjedne župe Svih Svetih u Sesvetama vlč. Mario Migles u koncelebraciji sa župnikom preč. Zlatkom Pavetićem te više svećenika. Misnom slavlju, koje su uzveličali dječji zbor, zbor mladih i župni mješoviti zbor, prethodila je svečana procesija ulicama Brestja s kipom Dobroga Pastira od križa krajputaša do župne crkve.
 
U propovijedi je vlč. Migles podsjetio okupljene vjernike na mnoge nazive koji se koriste za Isusa, a kojima se izriče koliko je veličanstven (Jaganjac Božji, Kruh života, Pobjednik, Svjetlo svijeta, Zaručnik…) te da se na nedjelju Dobroga Pastira koriste nazivi Isus Krist Pastir i vrata. „Neka [nam] ne bude ispod časti biti kao ovce kad razmišljamo o našem odnosu prema Isusu Kristu. Naglasak nije na ovcama, nego na Pastiru koji je uvijek uz nas, brine se, ljubi, tješi, daje snagu, oprašta, pomaže, daje život za sve…“

Nejasniji termin za Isusa Krista je vrata - daju sigurnost… Isus Krist je ta vrata na kojima piše sama ljubav, a ta se vrata ljubavi u svako doba mogu otvoriti. „Takvog Isusa Dobroga Pastira slavimo, koji se daje, ponizan je, spreman se žrtvovati, blag, skroman, velikodušan… Krenimo i mi biti poput Isusa skromni i velikodušni prema svakom čovjeku. Isus je velikodušan prema nama i onda kad smo grešni i najslabiji, u blatu. Dobri Pastir želi nas izvući iz blata i pokazati put prema sebi da prođeš kroz vrata ljubavi“. Naglasio je velikodušnost i poniznost te naveo da „nitko nije velik ako nije spreman služiti drugima“ i upitao: „Služimo li mi, ili smo veliki na neki drugi način?“ 
 
„Svi smo mi pastiri“, ustvrdio je propovjednik u nastavku te pozvao na molitvu, ne samo za pastire Crkve (papu, biskupe, svećenike), nego i za sve vjernike koji su također pastiri. Pritom je potaknuo roditelje da se zapitaju kakvi su pastiri u odgoju vlastite djece, učitelje, koji nisu samo prenositelji znanja... Upitao je i političare, kakvi su pastiri, znaju li staviti narod ispred sebe ili pokazuju sebe i svoje sposobnosti, koje im je Bog dao. Mogu li u svakom trenutku staviti malog čovjeka ispred sebe, a ne skupljati bodove samo za sebe?

„Skupljaj tako da budeš ponizan spram naroda“, poručio je. "Poslodavci, koliko ste spremni dati veću plaću radniku jer je zavrijedio i zaslužio", upitao je propovjednik. Na završetku je o Svjetskom danu molitve za duhovna zvanja osobito pozvao na molitvu za svećenička i redovnička zvanja jer je pastira svećenika sve manje i manje. Svećenici trebaju vjernike, kao i vjernici svećenike - „Hajdemo biti jedno, jedni druge ljubiti, praštati, moliti i žrtvovati se jedni za druge“, zaključio je, među ostalim, predvoditelj misnoga slavlja.
 
Na kraju euharistije župnik Pavetić uputio je riječi zahvalnosti Trojedinom Bogu i svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi te izmolio molitvu za duhovna zvanja. Nakon misnoga slavlja zajedničko je druženje uz objed nastavljeno u prostoru pored crkve. 

Za proslavu župnoga blagdana vjernici Brestja duhovno su se pripravljali trodnevnicom koju su u četvrtak, petak i subotu predvodili franjevci trećoredci glagoljaši: fra Matej Jovanovac, fra Tomislav Vrsaljko te fra Zvonimir Brusač. 
 
Mara Cvitanović, župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: