HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.08.2023.

Proslavljena župna svetkovina sv. Dominika u Konjščini

Svečana proslava sv. Dominika, nebeskog zaštitnika Župe Konjščina održana je u utorak, 8. kolovoza u župnoj crkvi. Jedina je to crkva, ali i župa sjeverno od Save posvećena svetom Dominiku za koju neki smatraju da ju je ustanovio bl. Augustin Kažotić, zagrebački biskup, a ujedno i duhovni sin svetog Dominika.



Svečano euharistijsko slavlje predslavio je o. Domagoj Polaščak, zamjenik Provincijala hrvatske dominikanske provincije te magistar novaka. Uz misnika bili su prisutni brojni svećenici iz dekanata i šire, a na svetoj misi sudjelovao je velik broj hodočasnika, župljana te izaslanstvo Općine Konjščina predvođeno načelnicom Anitom Krok.

Misnik se u svojoj homiliji obratio vjernom narodu Božjem kroz Isusove riječi uspoređujući vjernike sa soli i svjetlošću: "Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta”. Pojasnio je kako Isus poziva okupljene da budu sol koja će ovaj život učiniti ukusnijim, ljepšim, boljim te je rekao kako „kršćanin ne uništava jednu stvar da bi stvorio drugu, nego oplemenjuje svijet u kojemu živi, tj. ono što postoji čuva u njegovoj jedinstvenosti i posebnosti, ali ga također čini boljim nego što jest“.


Propovjednik se na temu evanđelja osvrnuo i na život svetog Dominika, sveca koji se u Konjščini posebno štuje. Naglasio je kako Dominik „nije bio nevažan čovjek. Štoviše, bio je i ostao Sol zemlje i Svjetlost svijeta. Dominik nije bio svet zato što su prilike njegova vremena bile povoljne za svetost. On je, vođen evanđeoskim idealima, zdravim razumom i čovjekoljubljem, unosio ljubav, istinu i dobrotu."



Citirajući bl. Jordana, propovjednik je kazao kako je Dominik bio čovjekoljubac, osoba na sliku Isusa Krista, prijatelj ljudi. Riječima i djelima očitovao se kao čovjek evanđelja, kao čovjek Radosne vijesti.

Otac Domagoj na kraju svoje homilije svima je zaželio da još više zavolimo Dominika i da budemo poput njega, svjesni vremena kojemu pripadamo i njegovih izazova, jednostavni i otvoreni prema svim ljudima i što je možda najvažnije, ustrajni i postojani u molitvi.

Na kraju misnog slavlja misnik je svima udijelio svečani misni blagoslov s moćima svetog Dominika koje župa posjeduje.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem animirao je Zbor sveti Dominik u zajedništvu sa Zborom Majke Božje Snježne iz Belca pod orguljaškom pratnjom Karla Frtalja.

Na završetku misnoga slavlja nastavljeno je druženje ispred župne crkve uz kolače i piće koje su pripremili župljani i Općina Konjščina.

Jutarnje misno slavlje proslave svetog Dominika tradicionalno je proslavio vlč. Blaž Bartol, dugogodišnji župnik u Konjščini.

Župljani su se za svetkovinu duhovno pripremali velikom devetnicom svetom Dominiku tijekom devet utoraka. Po svjedočanstvu župljana tijekom devetnice se dogodilo i uslišanje molitava po zagovoru svetog Dominika te je spašen život jednog djeteta.

Marko Malek-Solgat, dipl. theol

Ispišite stranicu: