HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.04.2016.

Proslavljena župna svetkovina u Velikoj Gorici



U Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u ponedjeljak, 4. travnja svečano je proslavljena župna svetkovina. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je vlč. Dubravko Škrlin Hren, prefekt Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i povjerenik za Pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, u koncelebraciji sa svećenicima Velikogoričko-odranskog dekanata.

Blagovijest nam u sjećanje priziva onaj događaj kad je anđeo došao Mariji i navijestio joj rođenje Isusa Krista, očekivanoga Mesije. Na to nas dnevno podsjećaju crkvena zvona ujutro, u podne i na večer, kada katolici mole Anđeosko pozdravljenje, rekao je u prigodnoj homiliji vlč. Škrlin Hren dodajući kako je blagdan Blagovijesti blagdan Riječi koja je postala Marijinim sinom.

Iako je svemogući Bog mogao utjelovljenje svoga Sina učiniti i bez suradnje ljudi na zemlji, ipak je htio Marijin slobodni pristanak koji je ona dala poniznim odgovorom 'Evo službenice Gospodnje!'



Unatoč svojoj malenosti i krhkosti Marija se oslanja na Božju riječ i spremno odgovara: 'Neka mi bude po tvojoj riječi.' Marija je svojim 'Neka mi bude' pokazala primjer oslonjenosti na Božju snagu. Marija nam je uzor u poniznosti i povjerenju kako trebamo biti snaga, poticaj i ohrabrenje ondje gdje živimo i radimo uvijek u otvorenosti 'Neka mi bude po Tvojoj riječi Bože.'

Večernju svetu misu u 18.30, uz asistenciju đakona Ivana Lukića i ministranata župe, predvodio je župnik Norbert Ivan Koprivec. Zahvaljujući i moleći Gospodina za župu i župljane, kako žive tako i preminule, vjernici su se spomenuli svećenika koji su ovdje djelovali, ostavili trag i obilježili život župe.

Iza svakog euharistijskog slavlja vjernici su zajedno izmolili molitve za dobivanje jubilejskog oprosta i svečanim ophodom oko oltara uputili svoje zahvale i molitve našoj nebeskoj Majci Blaženoj Djevici Mariji.

Snježana Kirinić Grubić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Kristina Majer
Ispišite stranicu: