HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.08.2023.

Samoborci hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj

Stotinjak pješaka, romara triju samoborskih župa: sv. Anastazije iz Samobora, sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog i Krista Kralja iz Domaslovca uputilo se u srijedu, 2. kolovoza na put prema Mariji Bistrici, gdje su dočekali ostale hodočasnike koji su u četvrtak, 3. kolovoza pristigli autobusima i svojim automobilima.



Došavši u svetište hodočasnici su sudjelovali u svečanoj procesiji i ulasku u baziliku gdje je sve okupljene pozdravio rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević. Svečano misno slavlje u crkvi na otvorenom predslavio je  p. Željko Paša, dekan Fakulteta crkvenih orijentalnih znanosti na Papinskom Orijentalnom Institutu u zajedništvu s preč. Ivicom Cikom, dekanom Samoborsko-okićkog dekanta i samoborskog župnika; vlč. Markom Nimcem, župnim vikarom u Župi sv. Anastazije u Samoboru; vlč. Josipom Čuligom, župnikom u Župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom; i vlč. Antom Bojanićem, župnikom Župe Krista Kralja u Domaslovcu.



U svojoj homiliji p. Paša dotaknuo se života bl. Augusta Kažotića koji je dvadeset godina upravljao zagrebačkom nadbiskupijom, a imao je hrabrosti dići glas i suprotstaviti se kralju i onima koji su činili nepravdu. „Dići glas i opomenuti onoga tko stoji iznad nas, koji odlučuje o mojoj sudbini što će biti samnom i obitelji, nije lako. Tu prestaje naša hrabrost, tu znademo prešutjeti. Nije lako dići glas na one koji odlučuju o našim glavama. A odakle bl. Augustinu ta hrabrost? Imao je hrabrost poput proroka Ezekiela. A gdje ju je stekao? U školi. U školi Isusa Krista i Marije. I danas zahvalimo za sve ono što smo dosada primili i što nam je Bog sve dosada darovao. Upravo nas Marija poziva da budemo poslušni Isusu. Marija nam poručuje: Idite k Isusu i slušajte što vam govori, što god vam reče tako neka bude“, zaključio je propovjednik.



Mnogi hodočasnici potom su nastavili program Put svijetla koji je predvodio dekan preč. Ivica Cik, a pjesmom animirao zbor pjevača svih triju župa pod vodstvom Lovorke Grbac.



Hodočašće je obogatilo prisustvo samoborskih zajednica i udruga koji su po tradiciji obukli samoborsko ruho, narodne nošnje, koje su simbol i kultura samoborskog kraja. Hodočasnicima se pridružila i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot. 

Završna ujedno i zahvalna procesija za sve milosti dobivene od Majke Božje Bistričke biti će u subotu, 5. kolovoza u Samoboru.

Silvija Blažević
Ispišite stranicu: