HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.08.2023.

Stradao centralni križ na Mirogoju

Središnji križ na zagrebačkom groblju Mirogoj slučajno je srušen tijekom obavljanja radova 29. kolovoza 2023. Kamion koji je odvozio drvnu građu preostalu od srpanjskog nevremena dotaknuo je postolje centralnog križa i križ se srušio. Spomenuti križ prethodno je bio oštećen tijekom zagrebačkog potresa te je iskočio iz svoga ležišta, ali je tada privremeno bio vraćen s nakanom da se prvom prilikom pristupi njegovoj obnovi.



Rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju vlč. Vlado Mikšić rekao je da je križ bio oštećen ranije te da ga srpanjsko nevrijeme nije dodatno oštetilo. „Iza ove nesreće ne stoji nikakva ideologija niti barbarizam! Križ se nalazi na najširoj cesti na groblju Mirogoj i pored njega dnevno prolaze brojna vozila groblja Mirogoj kao i obrtnika koji izrađuju grobnice. Prava sreća je da u vrijeme pada nitko od prolaznika nije stradao", rekao je vlč. Mikšić.

Ubrzo nakon nesretnog događaja na teren su izašli predstavnici mjerodavnih i odgovornih institucija.

„Gospodin Igor Rađenović, voditelj Gradskih groblja odmah je reagirao, pozvao policiju i obavijestio sve mjerodavne institucije. Osobno sam pregledao križ i prema meni dostupnim informacijama vjerujem da se radi o nesretnom slučaju. Ubrzo nakon pada križa na groblje Mirogoj došao je i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima te u pratnji djelatnika groblja i rektora crkve na Mirogoju obišao navedeno područje. Raspitivao se o obnovi i zadužio mjerodavne urede da se čim prije pristupi obnovi centralnog križa. Postavio je i pitanje o brzini obnove jer, kao što je običaj za svetkovinu Svih Svetih na Mirogoju, kod navedenog se križa tada moli za sve pokojne. Restauratori nisu sigurni može li se original do tada popraviti, ali postoji mogućnost replike. Svi se nadamo da će se do svetkovine Svih Svetih ipak uspjeti obnoviti centralni križ na Mirogoju koji je uz crkvu Krista Kralja simbol Mirogoja i svetkovine Svih Svetih.“, zaključio je vlč. Vlado Mikšić.
Ured za kulturna dobra
Ispišite stranicu: