HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.03.2016.

Susret svećenika i vjeroučitelja Kustošijskog dekanata



U ponedjeljak 29. veljače 2016. godine u župi Bezgrješnog Začeća BDM, Malešnica-Oranice, održan je zajednički susret svećenika i vjeroučitelja koji žive ili djeluju na području Kustošijskog dekanata.

Na početku susreta, domaći župnik vlč. Alfred Kolić pozdravio je prisutne i upoznao ih sa životom župe. Nakon pozdrava župnika Kolića i uvodne molitve susret je nastavljen u prostorijama pastoralnog centra. Preč. Vjekoslav Meštrić, dekan, još je jednom pozdravio sve prisutne, te predstavio gosta predavača, dr. Ivana Bodrožića.



Dr. Bodrožić održao je okupljenima predavanje pod naslovom „Božje milosrđe po navještaju“. Za predavanje nadahnuo se Prvom Ivanovom poslanicom i odmah naglasio da mi ne naviještamo ljudsko znanje, te da u ovom vremenu u kojem ljude gone različiti vjetrovi nauka, potrebno je u nauku Crkve pronaći stabilnost i čvrstoću.

Predavač je povukao poveznicu između evangelizacije iz Ivanove vremena i evangelizacije danas. Crkva Ivanovog vremena, kao i crkva danas, imaju odgovornost za svijet. Crkva prihvaćajući izlazak u svijet postaje svjesna i opasnosti na koje nailazi u svijetu, kao npr. navodne novosti ili kritike svijeta da su Božje zapovijedi zastarjele.

Među napastima na koje nova evangelizacije nailazi, kako je istaknuo predavač, su i promicanje novih zapovijedi ljubavi, te osporavanje teorije grijeha i posljedično Božjeg milosrđa. Na kraju izlaganja dr. Bodrožić je istaknuo da bez susreta s Bogom navještaj ostaje prazan.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija tijekom koje se promišljalo o problemu nezainteresiranosti za navještaj, zatim o kerigmi u današnjem svijetu i o nastojanju oko kršćanskih vrijednosti u sekulariziranom svijetu.

Na susretu se okupilo trideset i osam vjeroučitelja i devet svećenika.

Na kraju susreta dekan Meštrić zahvalio je vjeroučiteljima za njihovo svjedočanstvo vjere i za sve dobro i plemenito što rade na radnom mjestu i u svojim župnim zajednicama.

Vlč. Luka Slijepčević,
bilježnik Kustošijskog dekanata
Ispišite stranicu: