HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.02.2016.

"Sveta Hrvatska" u Krašiću


 
U tjednu obilježavnja "Stepinčeva", u organizaciji Turističke zajednice općine Krašić i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom u petak, 12. veljače 2016, u prepunoj općinskoj vijećnici u Krašiću premijerno je prikazan film o hrvatskim svecima, mučenicima i blaženicima "Sveta Hrvatska".
 
Redatelj filma je Jakov Sedlar, a scenaris Nino Škrabe, član predsjedništva Ogranka jaskanske Matice. Produkciju filma potpisuje Dominik Sedlar, a tekst interpretiraju dramski umjetnici Sanja Marin i Dragan Despot.
 
Na početku programa prisutne je pozdravio načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik: "Ovo je poseban dan kada se iz 'Doline kardinala' može poslati pozitivna i lijepa slika, jer će ovaj film, hvalevrijedno djelo, otići odavde širom Lijepe naše, u sve naše domove, da nam naši sveci i blaženici budu i dalje uzor i podstrek za sve ono što nam svaki dan život donosi."

Jakov Sedlar je naglasio: "Ovakve priče nije moguće raditi bez dobroga duha, a dobri duh ove priče i mnogih mojih priča je Nino Škrabe. Uglavnom sam surađivao s trojicom autora koji su bitno odredili način na koji sam radio, ali i teme koje sam obrađivao. To su Hrvoje Hitrec, don Živko Kustić i Nino Škrabe. Sva trojica, svaki na svoj način unosili su onaj najljepši i najbolji dio sebe u priče koje smo željeli ispričati. U ovoj priči čini mi se da se radi o najtoplijem tekstu."

Nino Škrabe je rekao: "Ponosan sam i sretan da sam među vama, Krašić je nama Jaskancima uvijek u srcu, to je naša 'Dolina kardinala'. Stalno se priča o vinskim cestama, a mi imamo takvu hodočasničku cestu koju nema ne samo Hrvatska, nego ni Europa! Ako krenemo od Donje Reke, tamo je rođen biskup Nežić, u Jaski je živio nadbiskup Bauer, imamo samostan Majke Božje Škapularske pa velikog teologa u Cvetkoviću Stjepana Bakšića, Martina Borkovića u Domagoviću, zatim dolazimo do Majke Božje Volavske, u Krašiću imamo kardinala Stepinca, kardinala Franju Kuharića u Pribiću... I danas su biskupi iz našeg kraja Josip Mrzljak, Juraj Jezerinac, grkokatolik Nikola Kekić... Sam Žumberak dao je desetak biskupa. Mi smo ponosni na to i sretni. Trebamo to još više popularizirati i još više učiniti za taj kraj. Ovaj film je samo jedan dio težnje da nešto napravimo za našu 'svetu Hrvatsku'."



Pročelnik Katedre za socijalni nauk Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mons. prof. dr. sc. Stjepan Baloban tom je prilikom rekao: "Bilo je i svetaca i blaženika puno više od službeno proglašenih. No, i ovaj mali broj službeno proglašenih na svoj način govori o neraskidivoj vezi hrvatskoga naroda i Crkve gdje god pripadnici toga naroda živjeli i danas žive, od Krašića do Zaljeva hrvatskih svetaca, od hrvatskoga juga i Blata na Korčuli preko Hercegovine i Bosne do Slavonije, Križevaca te hrvatske Istre. Ta nevidljiva mreža hrvatskih svetaca i blaženika zalog je boljoj budućnosti hrvatskoga naroda i u današnjem vremenu lutanja i nesnalaženja hrvatskih vođa. Znakovito je da je premijera filma 'Sveta Hrvatska' upriličena u općinskoj vijećnici, u jednom civilnom prostoru. To govori da ovaj film nadilazi granice isključivo crkvenoga prostora i trebao bi ući i u svjetovne i u crkvene prostore; kako u školske učionice i vjeronaučne dvorane i crkve, tako i u hrvatske domove preko Hrvatske televizije."
 
Nakon prikazivanja filma svečano je potpisana darovnica kojom su autori dali suglasnost Uredu za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije za prikazivanje filma bez novčane naknade u osnovnim i srednjim školama, kao i u župama Zagrebačke nadbiskupije, a pod istim uvjetima i u drugim biskupijama, župama i školama Crkve u Hrvata u zemlji i inozemstvu.


 
U ime Zagrebačke nadbiskupije darovnicu je primila predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić. U riječima zahvale izrazila je želju da ovaj film posluži u odgoju djece i mladih. Dodala je: "Gledajući film možemo vidjeti da on objedinjuje tri važne komponente: evangelizacijsku, kulturnu i odgojnu, a naša želja je da vjeronauk ostvaruje ta tri cilja. Film sam doživjela informativno bogatim, vizualno dojmljivim, a formativno snažno svjedočkim. Povijesni raspon od sveca do sveca je zaista velik, i kad ih gledamo u njihovim životnim kontekstima, i povijesnim i političkim, zamijetili smo kako oni promiču vrijednosti koje su aktualne, bez obzira na povijesni odmak. Sve ono što su živjeli i promicali nama je i danas itekako važno i potrebno. Jedan je pisac rekao da su sveci zvijezde koji ne zalaze. Mislim da i ovaj film doprinosi tome da naše sjajne zvijezde hrvatske kulture i kršćanstva i povijesti ne budu zaboravljene i da zaista sjaje, a sjat će punim sjajem ako naša djeca i mladi u njima prepoznaju svoje uzore."
 
Uz autore, brojne domaće mještane i goste premijeri filma prisustvovao je i zamjenik načelnika Općine Krašić Josip Špoljar, vijećnici u Općinskom vijeću i vijeću Turističke zajednice općine Krašić, članice i članovi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom na čelu s predsjednicom Klementinom Škrabe i tajnikom Stjepanom Volarićem, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, ravnateljica Osnovne škole "Ljubo Babić" Jastrebarsko Sanja Sertić, mjesni župnici (iz Krašića Dragutin Kučan, iz Pribića Stjepan Dijaneš i iz Prekrižja Kornelije Grgić), časna majka Služavki Malog Isusa Radoslava Radek, mnoge časne sestre i predstavnici medija.
 
                                                                                  Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom
                                                                                  foto: Kristinko Malnar
 
 
 
 
Ispišite stranicu: