HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2016.

Treći dan trodnevnice na Švarči



Treći dan trodnevnice uoči proslave blagdana Gospe Lurdske na karlovačkoj Švarči, u srijedu, 10. veljače, započeo je duhovnom obnovom na temu treće Božanske osobe – Duha Svetoga.

Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao fra Tomislav Cvetko. On je nazočne vjernike uveo u treći dan duhovne obnove podsjećajući i pozivajući ih na obraćenje, te je pojasnio smisao i značaj pepelnice i korizmenog vremena. 

Poseban naglasak je stavio na grijeh jer nam on zastire milost i priječi susret s Bogom. U svojoj je homiliji, razmišljajući o zadanoj temi vezanoj uz treću božansku osobu Duha Svetoga, fra Tomislav je rekao: „Naš je Gospodin Isus rekao svojim apostolima kada je uzlazio na nebo da sada ne mogu sve u potpunosti razumjeti, ali kada dođe Duh Sveti onda će ih on uvesti u punu Istinu i tada će sve razumjeti. Tko je Duh Sveti, ta treća Božanska Osoba? Za Presvetu Djevicu On je njen zaručnik, radost, sva milina, Ljubav Božja.

Za mnoge umjetnike u povijesti umjetnosti Duh Sveti je simbolički bio prikazan u raznim oblicima poput vatre (ognjenih jezika), vode, goluba, vjetra i slično.

Mogli bismo reći da sve što je Isus radio u svoje tri godine javnog djelovanja radio je po Duhu Svetom: od svoga Bezgrješnog začeća do krštenja, od kušnje u pustinji do svoga javnog djelovanja: propovijedanja i čudesa, kao i njegova uskrsnuća, u svemu je vidljivo djelovanje treće Božanske osobe – Duha Svetoga.



Na kraju svoje propovijedi fra Tomislav je uz asistenciju domaćega župnika vlč. Duje Kurtovića, izvršio obred pepeljenja za sve prisutne vjernike.

Nakon euharistijskoga slavlja slijedila je kratka molitva i zaziv Duhu Svetomu po kojoj je uz birane riječi fra Tomislav  proslavio treću Božansku osobu – Duha Svetoga i zazvao blagoslov na sve prisutne vjernike.

Na samom kraju trećeg dana ove kratke duhovne obnove fra Tomislav je predstavio i izložio relikvije svetog Pija iz Pietrelcine prisutnim župljanima kao i drugim vjernicima hodočasnicima.

Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: