HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.04.2016.

Tribina: Dante Alighieri - kršćanski pjesnik kristalno čistih stihova, darovanih ljudima svih vremena



U župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji drugu godinu se održavaju mjesečne tribine pod naslovom „Hrvatski jezik i njegove ljepote“.
Tribina na temu Dante Alighieri, kršćanski pjesnik kristalno čistih stihova, darovanih ljudima svih vremena, održat će se u utorak, 19. travnja 2016. godine s početkom u 19:15 sati. Uz župnika mr. Marijana Kušenića na tribini govori Mladenko Spahija, krasnoslovi Željko Žužić, a pjeva Klara Matić.

Hrvatski književnik Antun Gustav Matoš na jednom mjestu napisa: „Postati čovjek je ljepše no postati kralj, a postati pjesnik je ljepše no postati čovjek.“ Doista, možda je Matoš bio u pravu ako imamo pred očima veličinu i umjetničku genijalnost jednog Dantea: njegovo čovjekoljublje i nedvojbeni kraljevski ugled među pjesnicima svih naroda i svih vremena! Jedan je Dante Alighieri; jedan i jedinstven!

DANTE ALIGHIERI (1265 – 1321), najveći talijanski nacionalni pjesnik, rodom iz Firence. Aktivno je sudjelovao u ondobnim političkim borbama između gvelfa i gibelina, te je po pobjedi neprijateljske stranke godine 13O2. bio prisiljen da do smrti živi u progonstvu. Svestran duh – političar, filozof, tvorac književnog talijanskoga jezika i prije svega pjesnik, Dante je uz književni opus na talijanskom jeziku ostavio i niz latinskin djela, u kojima iznosi svoje filozofske i političke poglede (nedovršena knjiga filozofskih rasprva Gozba, politički traktat O monarhiji) i razmatranja o talijanskom književnom jeziku (O narodnom jeziku). Književni je rad započeo zbirkom pjesama Novi život (Vita nuova,1292-93), u kojoj je sakupio svoje mladenačke stihove posvećene ljubavi prema Beatrici Portinari i povezao ih proznim komentarom; Beatrica je u toj zbirci, u skladu s koncepcijama ljubavi pjesničke škole „slatkog novog stila“ (dolce stil nuovo), prerasla u gotovo nadzemaljsko biće i postala simbolom pjesnikova ideala.
U želji da je dostojno uzvisi i nakon njezine smrti, Dante započinje rad na svojoj Božanstvenoj komediji (Divina commedia, 13O7-21), djelu koje je preraslo u najviše dostignuće srednjovjekovne literature i jedno je od najvećih književnih ostvarenja čovječanstva. U formi uobičajene alegorijske srednjovjekovne vizije zagrobnog života, Dante nas vodi kroz Pakao, Čistilište i Raj i oživljuje pred nama grandioznu galeriju likova, od mitoloških i historijskih ličnosti pa do svojih suvremenika,te predočava nevjerojatnom snagom izraza svu skalu ljudskih poroka i strasti. Djelo je formalno savršeno komponirano – pisano je u tercinama (strofama od 3 jedanaesterca), svaki od spomenutih triju dijelova iam 33 pjevanja podjednake dužine, a zajedno s uvodnim pjevanjem postignuta je „savršena brojka“ 1OO.

Božanstvena komedija izvršila je ogroman utjecaj na razvoj kasnije europske književnosti, a tragova joj nalazimo i u starih hrvatskih pisaca (npr. Vetranovića, Barakovića, Zoranića i dr.).


Ispišite stranicu: