HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.02.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Središnja tema na naslovnici novoga broja Glasa Koncila od nedjelje 21. veljače ove godine nedavni je povijesni susret pape Franje i moskovskoga patrijarha Kirila u zračnoj luci kubanske prijestolnice u Havani. Vidno ganut papa je prozborio patrijarhu: »Brate, brate, braća smo!« a patrijarh mu je uzvratio: »Sada su stvari lakše«.

Glas Koncila jedini u Hrvatskoj objavljuje cjelovitu zajedničku izjavu dvojice najviših crkvenih poglavara, što je bio i povod glavnome uredniku Ivanu Mikleniću da u rubrici »Komentar« pod naslovom: »Platforma stvarnoga suživota« prikaže i istakne njezine glavne poruke, koje pored vjerske imaju i veliku političku važnost: »Zajednička izjava u 30 točaka, obuhvativši poglavite izazove suvremenoga kršćanstva i gotovo sve bitne probleme suvremenoga svijeta, ponudila je cjelokupnoj svjetskoj službenoj i općoj javnosti vrlo aktualnu platformu stvarnoga suživota za usmjeravanje budućih odnosa, pa se može reći da susret u Havani uz vjersku ima i iznimnu političku važnost.«

No, na stranicama Glasa Koncila objavljena je i kritika poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve, velikog kijevskog nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka, vezanu uz spomenutu zajedničku izjavu pape i patrijarha: »Govore o nama, ali bez nas«.

Još je jedan događaj plijenio pozornost svjetske javnosti – pohod pape Franje Meksiku, kojemu Glas Koncila posvećuje primjerenu pozornost. Prikaz je usredotočen na prvi dio putovanja u meksičku prijestolicu i nakon toga u glasovito marijansko svetište Guadalupe, te saveznoj državi Chiapas. U subotu 13. veljače u katedrali u meksičkoj prvostolnici papa se sureo s tamošnjim biskupima iz svih 95 (nad)biskupija koje okupljaju više od 100 milijuna vjernika.

Uputio je meksičkom kleru i svim vjernicima pobudni i prilično emotivni poziv: »Danas vas želim pozvati da budete u prvim redovima, da budete poduzetni u svim inicijativama koje mogu pripomoći da ova blagoslovljena meksička zemlja bude zemlja mogućnosti. Iz koje neće biti nužno emigrirati da bi se sanjalo. Gdje ne će biti nužno prihvatiti izrabljivanje da bi se radilo. Gdje neće biti potrebno očaj i siromaštvo mnogih pretvarati u oportunizam nekolicine. Zemlja koja neće morati oplakivati muževe i žene, mlade i djecu koji bivaju uništeni u rukama trgovaca smrću.«

Posebnu pozornost čitateljima će privući reakcija Biskupske konferencije BiH na izjave patrijarha Srpske pravoslavne Crkve g. Irineja, koju je potpisao kardinal Vinko Puljić: »Istina se uporno prešućuje i iskrivljuje«.

Među domaćim crkvenim događanjima svakako je najvažnija proslava Stepinčeva diljem Hrvatske, kojoj Glas Koncila posvećuje čak četiri stranice. No, vrijedna su i brojna vjernička okupljanja i susreti uz Svjetski dan bolesnika.

U središnjem intervjuu naslovljenom: »Zadnji je čas da se krene u obnovu i razvoj poljoprivrede« progovara prof. dr. Boro Mioč, prodekan za znanost s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povijesni feljton o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca donosi njegovu jasnu osudu rušenja i bilo kakvog oskvrnuća crkava, koji su po njemu »svetogrdno djelo!«

Reportaža iz Donjeg Dolca, rodne župe novoga vojnoga biskupa Jure Bogdana, naslovljena je: »Mučenička krv za nova zvanja i biskupske krune«, u kojoj se o mons. Bogdanu govori kao o »svećeniku po mjeri Crkve i naroda«.

Među stalnim rubrikama vrijedi spomenuti uvijek zanimljiva »Zapažanja«, koja su u ovome broju naslovljena pomalo intrigantno: »Naručeni glasnik – vatropirac« i »Vjernici laici aktivni u Crkvi« u kojoj vjerničko svjedočenje daje Krešimir Marković, član Biskupijskog pastoralnog vijeća i pastoralni suradnik biskupijskih tijela iz Dubrovnika. Njima se pridružuju i »Naši razgovori« s temom: »Ima li još templara i tko su oni? « (GK)

Ispišite stranicu: