HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.03.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

S više fotografija i opširnim izvještajem iz splitske konkatedrale novi broj »Glasa Koncila«, od nedjelje 6. ožujka, popratio je biskupsko ređenje drugog vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana koji je u svojem nastupnom govoru kazao kako želi pridonositi duhovnom dobru i rastu povjerenih mu vjernika, kao i izgradnji hrvatskoga društva u cjelini.

Smjernice Vlade za novi proračun te odobrenje koncesije Kinezima za preuzimanje i proširenje grčke luke Pirej - bile su povod komentaru glavnog urednika mons. Ivana Miklenića »Zašto Hrvatska toliko kasni«. »Neodgovornost vladajućih garnitura, u novije vrijeme i sadašnjega vodstva HDZ-a«, smatra urednik Miklenić, »prisiljava Hrvatsku na novo kašnjenje, a vremena je sve manje i sve je glasnije pitanje: hoće li uopće biti dovoljno vremena da Hrvatska uđe u red visokorazvijenih zemalja Europe i svijeta?«

U razgovoru za novi broj Glasa Koncila dr. Dragutin Vincek, predavač i inicijator udruge »Živo selo«, govori o stanju u hrvatskoj poljoprivredi, posebno o nužnosti osiguravanja prehrambene neovisnosti. Njegovo je mišljenje da je u Hrvatskoj prisutna velika socijalna nepravda, fenomen koji ne poznaju ni naši susjedi ni ostale zemlje Europske unije. Jedan posto najvećih poljoprivrednih proizvođača dobiva trećinu svih subvencija.

U susretu s Ivanom Lipakom, predsjednikom Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora govori se o ušutkavanju stradalnika logora kojih je više od 30 tisuća, a među onih koji su prošli torturu logora i mučeništva je 3 tisuće žena i 500 djece. O Domovinskom ratu piše se i u izvještaju sa skupa u Glini »Od rova do krova« koji je iznjedrio zaključke za novi braniteljski zakon: kroz dobru zakonsku regulativu onih koji su bili spremni dati svoj život za domovinu očituje se i dobra zaštita državnih temelja.

Tri su događaja u Zagrebu privukla pozornost crkvene javnosti, a o njima se detaljno izvještava i na stranicama Glasa Koncila. Riječ je o tribini »Zajednički vidici« na kojoj se raspravljalo o kulturi milosrđa i odbacivanja; na isusovačkom fakultetu je, pak, aktualizirana papina misao »Ima li u ekonomiji mjesta za milosrđe?«, a u radu dvodnevnog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike iz cijele Hrvatske promišljalo se o ulozi i mijenama obitelji u suvremenom društvu.

Često spominjana tema u posljednje vrijeme jest i pitanje lustracije, a o tome u »Teološkom osvrtu« progovara Josip Sabol ističući nužnost lustracije uma i srca. Očigledno je da određene grupacije političkoga i društvenoga spektra odbacuju lustraciju jer imaju nešto protiv čišćenja javnoga mnijenja od predrasuda i jer imaju nešto protiv iskrenoga ispitivanja savjesti o prošlim i današnjim individualnim i kolektivnim »grijesima«.

S juga Hrvatske dolazi priča o izložbi »Sv. Nikola Tavilić u slici i dokumentu«, koja prikazuje slike, predmete i dokumente vezane uz tog šibenskog svetca, kao i njegove sandale – jedini materijalni trag nakon njegovog mučeništva.

»Glas Koncila« bio je u Slavoniji, u mjestu Petrijevcima, »republici« na ušću Karašice u Dravu odakle reportažu iz župe sv. Petra donosi Tomislav Šovagović. Dugo se godina održala vjera na tom području i zbog ljudi koji su spremni čuvati i pomagati u nevolji.

Vjerničko svjedočanstvo dala je profesorica engleskog Jasna Jež koja ispisuje glazbeni identitet župe u Visokom ističući kako joj je župa i žrtva i obveza, ali joj je duša ispunjena, dok je u rubrici »Katolički oblikovatelji kulture« predstavljen Svetozar Rittig.

Na stranicama inozemnih vijesti prenose se odjeci iz Vatikana o filmu »Spotlight«, nagrađenom s dva najprestižnija Oscara, kao i o smrti talijanskoga filozofa i književnika Umberta Eca, a aktualan je i poziv iz Njemačke, gdje je berlinski nadbiskup pozvao na bolju zaštitu izbjeglica kršćana. (it, gk)


Ispišite stranicu: