HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.08.2023.

U Samoboru proslavljena misa zahvalnica za hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj



Svečanom misom zahvalnicom u subotu, 5. kolovoza u župnoj crkvi sv. Anastazije, samoborski romari zahvalili su za hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Iako je zbog lošeg vremena otkazana svečana procesija ulicama Samobora, u crkvi se ipak se okupio velik broj vjernika, uz narodne nošnje, bratovštine i udruge branitelja, s kojima je svečano proslavljen i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Misno slavlje predslavio je vlč. Siniša Hegedušić, župnik Župe sv. Martina pod Okićem, a koncelebrirali su svećenici Samoborsko-okićkog dekanata: preč. Ivica Cik, dekan i župnik Župe sv. Anastazije; vlč. Marko Nimac, župni vikar Župe sv. Anastazije; fra Željko Janjić, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana; vlč. Ante Bojanić, upravitelj Župe Krista Kralja u Domaslovcu; vlč. Josip Čulig, upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom te vlč. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Misu je pjesmom animirao samoborski župni zbor.



U homiliji je vlč. Hegedušić istaknuo kako u ovozemaljskom životu nemamo trajnog boravišta nego smo vječni putnici, a da je "za vjernika je upravo hodočašće dio putovanja u namjeri pronalaska i zbližavanja s Bogom, hodeći tako s njime prema vječnom cilju. Po Mariji nam je Bog ostavio orijentir na tome putu, poput najljepšeg i najsavršenijeg ogledala u kojem moramo ogledati naš život te dopustiti našoj Majci, koja nas uporno zove i traži, da prožme sve naše teškoće, nemire, razočaranja i nadanja, duboko uvjereni u njezin majčinski zagovor i pomoć, kako bi nas približila svome Sinu", rekao je vlč. Hegedušić.



Zahvalni romari na kraju su ophodom oko oltara, predvođeni svećenicima i djevojkama u narodnim nošnjama, koje su nosile tronuše triju samoborskih župa, izrazili svoju zahvalnost Majci Božjoj, ohrabreni riječima bl. Alojzija Stepinca na koje je u svojoj propovijedi podsjetio vlč. Hegedušić : "Mi pak sa svoje strane obećajemo svi, da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji! Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok se budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!"



Tekst: Nikolina Černauš
Foto: Marcela Korak
Ispišite stranicu: