HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.08.2023.

Uvođenje u službu vlč. Martina Krizmanića

Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački predslavio je u nedjelju 27. kolovoza 2023. misu u novozagrebačkoj Župi Svetih Anđela u Savskom Gaju tijekom koje je uveo vlč. Martina Krizmanića u službu upravitelja župe. Koncelebrirao je prof. Ante Crnčević, OFM. Pjevanje su predvodili članovi velikog i mladog zbora pod ravnanjem Tee Malek Vrkljan.
 
Nakon svečane ulazne procesije, mons. Šaško pozdravio je župnu zajednicu istaknuvši kako Župa Svetih Anđela doživljava osobito radostan trenutak jer od nadbiskupa mons. Dražena Kutleše prima novoga župnika u osobi prezbitera Martina Krizmanića. Posebno je zahvalio preč. Ivanu Topolnjaku na svakoj žrtvi i trudu koje je uložio u 27 godina aktivnog djelovanja u Župi. Njega je naslijedio vlč. Matija Knok koji je župi u kratkom vremenu dao duhovnu toplinu. U obredu uvođenja u službu, prof. Crnčević pročitao je Dekret o imenovanju vlč. Krizmanića upraviteljem Župe Svetih Anđela.


 
U homiliji, biskup Šaško postavio je pitanje župljanima: „Tko je za vas Isus Krist?“
 
„U evanđelju vidimo kako nebeski Otac Petru otkriva tko je Isus te kako Isus posljedično otkriva Petru tko je On. Isus nije čovjek prošlosti. Svakom od nas Isus postavlja pitanje: „A ti, što ti kažeš tko sam ja? Ne što ste čuli o meni ili naučili, već tko sam ja za tebe u tvojim grijesima, ljubavi, žrtvi, bolestima, patnji…? Isus traži odnos prema sebi; koliko sam ti važan i koliko ti značim, gdje mi je mjesto u tvome životu? Isus treba Petrov odgovor kako bi vidio je li otvorio srce za njega. Petar je ključ koji nas vodi jedno drugome i otvara ljepoti Božjih darova.“
 
Biskup Šaško posebno je naglasio kako Gospodin Crkvi šalje vlč. Martina i to u Župu Svetih Anđela.


 
„Župa je temeljna vrijednost za rast kršćana; duhovni stvarni dom među obitavalištima ljudi. Potrebno nam je biti zajedno, pripadati, a župa je mjesto blizine i ljubavi, zajednica koja traži služenje. Župnik ima važno i odgovorno mjesto, ali bez župljana ona ne postoji. Župnik brine o pastoralu, ekonomiji i brine o potrebama bližnjih.“
 
Homiliju je zaključio zamolbom da vlč. Krizmaniću od prvog dana pomažemo i prihvaćamo ga s ljubavlju i poštovanjem, a najvažnije od svega, da molimo za njega. Uslijedila je obnova svećeničkih obećanja novog upravitelja župe vlč. Krizmanića.
 
Predslavitelj je predstavio svećenički put vlč. Martina Krizmanića:
 
Rođen je 26. listopada 1990. u Zagrebu, od oca Ivana i majke Ljiljane r. Ćuk, kao najstarije od troje djece u obitelji. Od rođenja živi u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu gdje je primio sve sakramente kršćanske inicijacije. Pohađao je Osnovnu školu Retkovec te Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju kao vanjski učenik. Godine 2009. ušao je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište te upisao studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Godine 2011. nastavlja studij na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a stanuje u kolegiju Germanicum et Hungaricum. Diplomirao je u ljetu 2014. godine te se vratio u Hrvatsku. Za đakona je zaređen 25. listopada 2014., a đakonski praktikum obavljao je u Župi sv. Josipa u Zagrebu i kao katedralni đakon u Zagrebačkoj prvostolnici. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je kardinal Josip Bozanić, 20. lipnja 2015. godine. Mladu Misu slavio je u nedjelju, 28. lipnja 2015., u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu. Službu župnog vikara obavlja u dvije župe u zagrebačkom naselju Vrbani: u Župi Blagovijesti – Navještenja Gospodinova te u Župi Bogojavljenja – Sveta Tri Kralja. Godine 2018. upisuje doktorat iz moralne teologije u Rimu.
 
Po završetku misnog slavlja župljani Župe Svetih Anđela zaželjeli su dobrodošlicu novom upravitelju župe pritom se osvrnuvši i na prošle župnike. Veliku hvalu izrekli su preč. Ivanu Topolnjaku te zahvalili vlč. Matiji Knoku za iskren i požrtvovan rad sa svim župljanima, a posebno s mladima i djecom. Govor je bio zaključen molitvom: „Neka vas prati zagovor i zaštita Blažene Djevice Marije, Svetih Anđela i svetog Martina da se nikad ne umorite govoriti: Evo me, mene pozovi!“ Novi upravitelj župe obratio se potom župnoj zajednici prigodnim riječima. 


  
 
                                                                                                               Josipa Barr,
župna medijska suradnica

Ispišite stranicu: