HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.05.2018.

Župnici sjemeništaraca svjedoče svoj duhovni poziv



U ponedjeljak, 07. svibnja ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je šestoga u nizu župnikâ koji nastavljaju projekt započet ove školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca svim članovima sjemenišne zajednice.

Vlč. Ivan Filipčić, župnik župe Dobri Pastir – Brestje (pored zagrebačkih Sesveta) rado se odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom marijanskom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom pozivu i putu. Vlč. Ivan je u razdoblju od 1972. do 1976. bio sjemeništarac, a za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 1983. godine. Od 2009. upravlja župom Dobri Pastir – Brestje te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Filipa Pranjića te trećaša Kristijana Kolonića i Josipa Rendulića.
Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Filipčiću bili su preč. Matija Pavlaković, rektor i vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu.
Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Filipčiću te izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih župničkih obveza, pronašao vremena pohoditi sjemenišnu zajednicu.



U svojoj homiliji vlč. Ivan pokušao je povezati evanđelje dana (Iv 15,26-16,4a) sa svojim duhovnim pozivom kazavši:“Stojeći pred vama, osjećam nelagodu i strah, jer znam da svakodnevno slušate mudre govore svojih profesora u školi, da se nadahnjujete na životnim primjerima svojih odgojitelja i dolazeći ovamo pitao sam se što bi vam mogao kazati?! Rođen sam u pobožnoj obitelji u okolici Pregrade, kao najmlađi od petero braće. Vrlo rano umire mi otac te sam vjeru spoznao i živio u obitelji pod okriljem majke. Sjećam se naših zavjetnih hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj koja su tada trajala po dva dana. Nikada neću zaboraviti kada me je za jedno takvo hodočašće za ministrante pozvao moj župnik. Od tada, ministrirajući na našem zavjetnom hodočašću u Mariji Bistrici, nisam se više odvajao od oltara. Bio sam prosječan učenik, rekao bih uvijek 'carski', ali znao sam što želim postati i trudio sam se opravdati povjerenje koje su tadašnji poglavari imali u mene.



Kao svećenik službovao sam na različitim župama: od Sesveta, preko Oštrica i Lepoglave, sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru pa sve do sadašnje župe u Brestju. Svagdje sam morao počinjati iznova, a to nije uvijek lako, ali ako s Bogom radimo i ako vjerujemo da nas je On pozvao na taj put onda ni jedan početak nije težak jer ne radimo mi već Bog preko nas. Postoje trenutci kada ćete padati, ali trebate uvijek iznova ustati. Treba uvijek iznova započeti, jer On nas ne opterećuje za naše dobro. Život u sjemeništu nosi svoje poteškoće i padove, uspone i postignuća. Ako s pouzdanjem slijedimo Božji poziv ništa nam nije teško... Bog od nas ne traži previše, traži ono što možemo učiniti kako bi Njegovim blagoslovom stostruko urodilo obilatim plodovima. Otvorite svoja srca, a On će sve ostalo učiniti“, zaključuje propovjednik.



Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je vlč. Filipčiću na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu, kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.
Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništarca maturanta, Vedrana Jakića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 11. lipnja ove godine. (MP)
Ispišite stranicu: