Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba na svetkovinu Božjeg milosrđa

Na ovaj dan, koji je kao neko središte Svete godine milosrđa, u mislima sam sa svim narodima koji najviše žeđaju za pomirenjem i mirom. Na poseban način, ovdje u Europi, mislim na drame onih koji pate zbog posljedica nasilja u Ukrajini: na one koji ostaju u područjima koja su pogođena nasiljem, koje je uzrokovalo već više tisuća smrti, kao i na one – kojih je više od milijun – koji su bili prisiljeni pobjeći od teškog stanja koje i dalje traje.

Osobito su time pogođene starije osobe i djeca. Osim što ih stalno pratim u mislima i svojom molitvom, odlučio sam pokrenuti humanitarnu podršku za njih. S tim ciljem, u nedjelju 24. travnja upriličit će se posebno prikupljanje milodara u svim katoličkim crkvama u Europi. Pozivam sve vjernike da se velikodušnim doprinosom uključe u tu inicijativu. Ta gesta ljubavi, osim ublažavanja materijalnih patnji, želi izraziti blizinu i solidarnost mene osobno i čitave Crkve. Živo se nadam da će to pomoći potaknuti, bez daljnjih odgađanja, mir i poštivanje prava u toj tako napaćenoj zemlji.

I dok molimo za mir, sjetimo se da se sutra obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina. Previše osoba biva i dalje ubijeno ili sakaćeno tim strašnim oružjem, a hrabri muškarci i žene riskiraju vlastiti život kako bi razminirali terene. Obnovimo, molim vas, svoju zauzetost za svijet bez mina.

Na kraju, upućujem svoj pozdrav svima vama koji ste sudjelovali na ovome slavlju, na poseban način grupama koje njeguju duhovnost Božjem milosrđu.

Svi zajedno sada se obratimo u molitvi našoj Majci. (IKA)