Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško predvodio misno slavlje prigodom proslave ​Majčina dana u Velikoj Erpenji

Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je na Majčin dan, 12. svibnja svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji koja se nalazi uz spomen-područje Hrvatskoj majci, u neposrednoj blizini groba Justine Mihanović Petropoljske, majke autora hrvatske himne. Uz biskupa Šaška na misnom slavlju koncelebrirali su fra Ante Crnčević i domaćin vlč. Luka Slijepčević.
  
Biskup Šaško u prigodnoj je homiliji rekao da je „Mama“ je prva riječ koju dijete izgovori, "jer ona nekoliko mjeseci, prije i nakon rođenja, ostvaruje neizostavnu povezanost sa samim životom. Mama očituje poveznicu ljubavi i dara, dara i žrtve. Mama pokazuje način, životni oblik, poslanje kojim prihvaća zadaću i, ujedno, zadaću koja uključuje odricanje. To su važne koordinate, presudne odrednice u kojima se nalazi sažetak otajstva života, raspoređen u dva triptiha. Prvi je: ljubav, dar, žrtva. Drugi je: životni oblik, zadaća, odricanje. Svaka istinska majka, ako pozornije razmislimo, u tome nalazi odraz svog života ili barem odraz ideala koji je u upisan u njezinu životu, makar ga možda i ne uspjela uvijek ostvariti."

"Ljubav je u svojoj biti dar, a dar uvijek uključuje žrtvu. Dati oblik životu - to rade majke, počevši od suradnje s Bogom u brizi za novo biće u njihovu tijelu, u njihovu krilu, pri čemu potpuno ispunjenje toga poziva i te zadaće uvijek uključuje niz odricanja. Može se prigovoriti da je tako sa svakim zadatkom i sa svakim darom, budući da svaki zadatak uključuje odricanje, svaki je dar povezan sa žrtvom. Istina je, ali majka je poput „arhetipa“,  poput iskonske slike koja ne prestaje govoriti otajstvom života. Zato se Majčin dan tiče svih, pa tako i muževa i očeva, jer i muškarci moraju proći kroz otajstvo ženskoga krila - svoje majke - i odatle dolazi življenje veze između ljubavi i dara, između dara i žrtve", istaknuo je biskup Šaško.
 
Po završetku svečanog misnog slavlja uz spomenik „Hrvatskoj majci“ kipara Ive Kerdića, koji se nalazi uz samu župnu crkvu, održan je prigodni program u organizaciji Župe Velika Erpenja i Područne škole Dubrovčan. Nastupili su učenici PŠ Dubrovčan, Ženski vokalni ansambl Fiola, Mažoretkinje Dubrovčan i Puhački orkestar Mrzlo Polje. Ovom prilikom nagrađeni su učenici čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji na Natječaju za lirsku pjesmu s motivom majke.

Proslava Majčina dana nastavljena je kraj župne kurije druženjem velikoerpenjskih župljana i gostiju.
 
Željka Žigman,
župna medijska suradnica