Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena obljetnica župne obiteljske zajednice u Sesvetskim Selima

Vjernici Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima proslavili su u nedjelju 12. svibnja petnaestu obljetnicu obiteljske zajednice i obilježili Majčin dan.
 
Euharistijsko slavlje predslavio je fra Ivan Matić, a homiliju je izgovorio trajni đakon i voditelj obiteljske zajednice Miljenko Bošnjak.

Đakon Bošnjak je pozvao vjernike da se prisjete djetinjstva; kada su se prvi puta prekrižili, nešto izmolili i tko ih je to naučio. „Uvijek mi je pred licem bila najprije moja majka. Ona me uistinu prva naučila da se prekrižim, prvi Oče naš me ona naučila. Tko me učio druge molitve? One sijede glave, naše drage bake, i one su majke. Ističem majke radi današnjeg dana, kad slavimo Majčin dan, dan koji je posvećen njima“, naglasio je.

Potom je govorio o važnosti majčinstva, rekavši: „Kad si odgojio dobrog muškarca, odgojio si pojedinca, a kad si dobro odgojio majku, odgojio si cijeli narod. Vi ste majke posebno važne upravo radi odgoja. Vi ste nositeljice. To nije lako, ali uvijek imajte majku za uzor, Blaženu Djevicu Mariju. Uvijek se sjetite nje, ni njoj nije bilo lako. Podigla je svoje dijete, Isusa, Sina Božjega. Zašto? Jer je bila nesebična. Važno je da budemo nesebični, a kad smo nesebični, činimo ljubav. Ljubav nas povezuje, upravo onako kako govori današnje drugo čitanje: Ako ljubimo jedini druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena.“

Homiliju je završio citatom poznatog mirotvorca Mahatme Gandhija. „Više vrijedi molitva iz srca bez ijedne riječi, nego mnoštvo, mnoštvo riječi bez srca. Molimo Gospodina da nam očisti srca, posebno od mržnje, sebičnosti i da uistinu nije važno koliko molimo, već da se iz srca molimo“, zaključio je.
Uslijedilo je krštenje Jure Lušića kojega je krstio fra Matić.

Nakon mise, u župnom pastoralnom centru „Papa Ivan Pavao II.“ uslijedio je zajednički ručak kojega su za ovu prigodu pripremili muški članovi obiteljske zajednice, a nedjeljno poslijepodne nastavljeno je uz druženje članova obiteljske i drugih zajednica koje djeluju u župi. Trajni đakon Bošnjak u ime župne obiteljske zajednice zaželio je svim majkama sretan i blagoslovljen njihov dan, a potom je svakoj majci u znak zahvalnosti uručen dar.

Obiteljska zajednica Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima osnovana je u siječnju 2009. s ciljem njegovanja zajedništva te izgradnje stabilnih obitelji unutar župne zajednice. Od tada se bračni parovi okupljaju na susretima koji se redovito održavaju svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu nakon mise. Zajednica tijekom godine sudjeluje u organizaciji župnih događanja, a posebno oko proslave svetkovine nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog.


Mateja Raič