Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Deveti utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

Euharistijsko slavlje devetog od 13 utoraka sv. Antunu, 14. svibnja, u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je fra Zvonimir Pavičić.
 
Na početku mise sve prisutne je pozdravio župnik i rektor Bazilike fra Ivan Marija Lotar.

Fra Pavičić poručio je da su okupljeni kod sv. Antuna te da zamole njegov zagovor da uvijek mogu biti molitelji te da mogu ponizno stati pred Gospodina.

U homiliji je rekao da, slaveći blagdan sv. Matije, slušaju Božju riječ koja govori o izabranju Matije namjesto Jude. „Isusov govor pun je ljubavi i osjećajnosti, a to nam govori o njegovoj ljubavi prema čovjeku, prema svakome od nas“, poručio je dodavši da Bog toliko ljubi čovjeka da je spreman za njega učiniti sve da ga spasi. Istaknuo je da je Isusov govor o ljubavi konkretan govor koji poziva i obećava.

Podsjetio je da je Isus rekao učenicima da će ostati u njegovoj ljubavi ako budu čuvali njegove zapovijedi. „Ljubav i zapovijedi - rekli bismo da ne idu zajedno, ali Isus ih nedvojbeno povezuje. Onaj koji ljubi, čuvat će onoga kojega ljubi, brinut će o njemu i svemu njegovome. Tako Isus brine o nama, a i mi trebamo brinuti o onome što je njegovo. A to su njegove zapovijedi“, naglasio je.

Poručio je da se čovjeku često čini da on nešto odabire i čini, a zaboravlja da ispred njegovih djela stoji Bog koji ga ljubi. „On je onaj koji izabire. Kako je to lijepo i spasonosno za nas“, kazao je.

Podsjećajući da je Isus svoje učenike nazvao prijateljima, istaknuo je da je prijateljstvo potrebno njegovati i održavati. „Bog je živo biće i sam je u sebi odnos trojice: Oca, Sina i Duha Svetoga. Ali isto tako djeluje prema nama. Poziva nas na susrete u sakramentima, u molitvama, u razmatranjima. I dobro je postaviti sebi pitanje: Kakav sam ja prema Bogu? Sjetim li ga se često? Je li uvijek u mojim mislima? Družim li se često s njim u molitvi?“, rekao je propovjednik.

Govoreći o sv. Antunu, poručio je da je bio očiti čovjek vjere da su ga ljudi prepoznavali i u riječima i u djelima te da je često ozdravljao bolesne. Dodao je da treba uvijek imati na umu da tjelesno zdravlje nije najvažnije, nego da je spasenje ono ključno. „Isus je uvijek ozdravljao cjelovitoga čovjeka - i tijelo i dušu. Zato je nakon svakoga ozdravljenja govorio: ‘Oprošteni su ti grijesi’, kako bi naznačio da je njemu stalo do punoga zdravlja jednog čovjeka. A čovjek se ne može smatrati zdravim ako mu je duša u grijesima“, rekao je.

Osvrćući se na sv. Matiju apostola, fra Zvonimir je podsjetio na Judu, kojega je zamijenio, te upitao koja je razlika između Jude i ostalih. „Juda nije stao pred Isusa, pred njegov sud, nego pred svoj sud. A najteži i najgori sud je ljudski sud. I to onaj sud kojim ja sam sebi sudim. A Božji sud je sud milosrđa i praštanja“, naglasio je.

Na kraju je rekao da se u ljudima često događaju izdaja i zataja te je potaknuo prisutne da nikada ne požele izbjeći Božji sud, nego da mu se često utječu. „To je sud koji nas spašava, koji nam iskazuje milosrđe. Kako je sv. Matija zamijenio Judu, neka i u našem životu ljubav prema Bogu istisne svaku zlobu, izdaju i povredu Božje ljubavi da možemo svakim danom rasti u vjeri i ljubavi, svjesni da nam jedino Bog može dati duševno i tjelesno zdravlje, a iznad svega vječno spasenje“, zaključio je propovjednik.

IKA
Foto: Vlado Badrov