Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Međužupanijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri: Odgoj u vjeri u predškolskim ustanovama – izazovi i perspektive

Međužupanijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri održan je u subotu 18. svibnja 2024. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu na temu Odgoj u vjeri u predškolskim ustanovama - izazovi i perspektive, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Molitveni početak i uvodni pozdrav uputila je predstojnica Ureda prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić te predstavila predavače i voditelje radionica. Zahvalila je višoj savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Gordani Barudžija na suradnji i organizaciji skupa. Ujedno je predstavila i pozdravila odgojiteljicu Anitu Tolić, novu višu savjetnicu za predškolski odgoj pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK, i Snježanu Catela, suradnicu za predškolski odgoj u Uredu za vjeronauk. Dr. sc. Gordana Barudžija predstavila je program rada i teme. Program je uključivao predavanja prof. dr. sc. Amabilis Jurić i dvije pedagoške radionice koje su pripremile odgojiteljice u vjeri Mišela Combaj, odgojitelj-savjetnik, i s. Monika Maslać, odgojitelj-mentor.

Neka teološka i religiozno-pedagoška ishodišta vjerskog odgoja bila su tema predavanja izv. prof. dr. sc. Amabilis Jurić, koje se temeljilo na dugogodišnjem istraživalačkom radu s predškolskom djecom, sa studentima i odgojiteljima, o čemu piše i u svojoj knjizi Vjerski odgoj djece predškolske dobi u Hrvatskoj (Zagreb, 2023.).

Prezentirani su i iskazi odgojiteljica u vjeri, koji se odnose na vjerski odgoj djece rane i predškolske dobi, prikupljeni u istraživanju metodom dubinskog intervju za vrijeme pandemije i potresa. Predavačica je osobito istaknula da učenjem o Bogu i razvojem religiozne dimenzije kod djeteta ono jača svoju otpornost na teškoće donosi život, kao i povjerenje da se za njega, osim roditelja, još netko brine i čuva ga i danju i noću.

Nakon teorijskog dijela uslijedile su dvije radionice. Dijete u središtu Božje ljubavi bila je tema radionice koju je vodila odgojiteljica u vjeri Mišela Combaj, odgojitelj-savjetnik iz DV Leptir u Sesvetama. Cilj radionice bio je osvijestiti na koji način vjerski sadržaji mogu doprinijeti stjecanju povjerenja u samoga sebe, bližnjega i Boga i osvijestiti načine na koje djetetu možemo pomoći u stjecanju spoznaje da je Bog ljubav te da smo svi stvoreni iz ljubavi i za ljubav.

Drugu radionicu vodila je s. Monika Maslać, odgojitelj-mentor iz DV Cvjetnjak u Zagrebu, pod nazivom Biblijski likovi SZ u ranoj i predškolskoj dobi djetetaZaključak radionice bio je kako je potrebno prihvatiti Božju ljubav koja je osobiti dar u životu, s kojim je potrebno djecu upoznavati od njihove najranije dobi.

Na kraju stručnog skupa prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić iznijela je prisutnima novosti iz Ureda za vjeronauk i zaključila susret.
 
Snježana Catela