Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održan peti susret Temeljne formacije animatora

Peti susret Temeljne formacije animatora održan je u subotu 18. i nedjelju 19. svibnja 2024. godine u Hrvatskom Leskovcu kod sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Tema susreta bila je duhovna dimenzija animatora.
 
Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Šešek. Uslijedio je uvod u vikend, prisjećanje dosadašnjeg puta formacije u malim grupama te predavanje o misi. Animatori su naučili i osvijestili dijelove mise te su postavljali pitanja koja su im omogućila dublju razinu razumijevanja euharistijskog slavlja.
 
Poslijepodnevni dio programa nastavljen je panelom o duhovnosti u životu animatora, tijekom kojeg su animatori instruktori ukratko podijelili svoja svjedočanstva o duhovnosti. Nadalje, održana je radionica Isus koja je imala za cilj osvijestiti svoju sliku o Isusu te uvidjeti važnost molitve. Uslijedila je radionica Moj put u vjeri, u kojoj su se animatori osvrnuli na svoj osobni hod u vjeri te na osobe i događaje koje su utjecale na taj put.

Večernji program nastavljen je veselom večeri koja je osmišljena prema društvenoj igri Cluedo. Subota je završila duhovskim bdjenjem.
 
Nedjeljni program započeo je molitvom časoslova, a nakon doručka uslijedila je radionica Kršćanski identitet. U ovoj radionici animatori su imali priliku razmišljati kako grade taj identitet i koliko utječe na njihov život.

Misno slavlje predvodio je povjerenik za mlade vlč. Šešek koji je u homiliji istaknuo je Pedesetnica svetkovina preobraženja, jer Duh Sveti preobražava naš pogled na prošlost kako bi teške trenutke gledali kao blagoslove.

Na kraju susreta održana je završna aktivnost Ogledalo, gdje su mladi imali priliku napisati poticajne poruke svojim kolegama i prijateljima animatorima.
 
Formacija se nastavlja Općom specijalizacijom animatora koja će se od 29. srpnja do 5. kolovoza održati na Baškim Oštarijama.

Ured za pastoral mladih