Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Blagoslovljena samostanska kapela Duha Svetoga u Karlovcu

Novouređena kapela Duha Svetoga u redovničkoj kući sestara klanjateljica Krvi Kristove u Karlovcu blagoslovljena je u nedjelju 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.
 
Misno slavlje i obred blagoslova predvodio je delegat zagrebačkog nadbiskupa preč. Dražen Karačić, karlovački dekan i župnik Župe Presvetoga Srca Isusova gdje sestre klanjateljice pastoralno djeluju.
 
„Sestre su uložile mnogo truda da u svojoj kući urede najvažniju prostoriju. Nije to ni kuhinja, ni dnevni boravak, ni njihove sobe nego kapelica gdje će svakodnevno crpiti snagu za svoj posvećeni život i djelovanje te drugima omogućiti duhovnu okrjepu“, kazao je predslavitelj u homiliji.
 
Od samog početka boravka u kući u Karlovcu, sestre su imale kapelu u mnogo manjem prostoru gdje su se osobno i zajednički molile. Želeći omogućiti i vjernicima, osobito članovima Zajednice Krvi Kristove, okupljanje na molitvu sa sestrama, sudjelovanje u misi, klanjanje Presvetom Sakramentu i druge oblike molitvenog zajedništva, uredile su najveću prostoriju u kući za kapelu koja je sada dostupna i drugima.
 
Osim sestara karlovačke zajednice, slavlju su nazočile regionalna poglavarica s. Zdravka Leutar, dvije sestre iz Zagreba te dio dobročinitelja i suradnika koji su na razne načine sudjelovali u uređenju kapele. Liturgijsko pjevanje tijekom mise i obreda blagoslova predvodila je crkvena glazbenica i regionalna tajnica družbe s. Damjana Kovačević.
 
Na završetku slavlja s. Zdravka je zahvalila preč. Karačiću za predvođenje slavlja i svesrdnu podršku zajednici tijekom radova na uređenju prostora, a poglavarici i sestrama za inicijativu i motivirano zalaganje.
 
S. Antonija Topalović zahvalila je nazočnim dobročiniteljima koji su svojim radom i financijskim sredstvima pomogli u ostvarenju uređenja kapele.
 
Nakon euharistije druženje je nastavljeno je uz blagdanski ručak.

IKA/Foto: ASC