Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljen blagdan sv. Jelene Križarice u Zaboku

Blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice svečano je proslavljen u Zaboku u srijedu 22. svibnja. Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio župnik Branko Risek te su mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne riječi ohrabrenja u ovim vremenima surove današnjice. Ujedno su se molitvom svibanjskih pobožnosti pridružili molitvi za duhovnu obnovu i rast župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta, za nova duhovna zvanja, a napose za što skoriju obnovu župne crkve stradale od potresa.
 
Na blagdan svete Jelene svečano misno slavlje u zabočkom vatrogasnom domu predslavio je vlč. Branimir Jagodić, studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u zajedništvu s dekanom Krapinskog dekanata preč. Vladimirom Drnetićem, župnikom Župe sv. Petra i Pavla u Petrovskom vlč. Anđelkom Horvatićem i župnikom Brankom Risekom koji je na početku slavlja pozdravio braću svećenike, župljane i hodočasnike iz drugih župa.
 
Vlč. Jagodić homiliju je započeo riječima iz današnjega Evanđelja: „Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga“.

„Život za čovjeka predstavlja radost. Kad se u obitelji rodi dijete, to je dan koji je radostan, dan u kojem zahvaljujemo na daru života koji je došao na ovaj svijet. Tijekom čitavog našeg života koliko god bilo problema, koliko god bilo nedaća, svatko od nas voli živjeti, svatko od vas ljubi svoj život ma kakav god on bio, i opet u konačnici ako dignemo dimenziju života na jednu malo višu razinu, svatko od nas se nada prispjeti u onaj život vječni i ondje se naći s Gospodinom i taj život baštiniti i u njemu saživjeti“, kazao je vlč. Jagodić.

Zatim je povezao naše živote s križem: „Koliko god ti križevi bili teški, iscrpljujući, ono što bi htjeli ostaviti i baciti sa svojih leđa može zapravo biti sredstvo koje će nas dovesti u nebo te može biti sredstvo našega spasenja i na koncu našega vječnoga života“, istaknuo je propovjednik i dodao da nam je taj primjer upravo pokazala sveta Jelena: „Kako voljeti život, a zatim ga živjeti koliko je god ljepše moguće uz Gospodina u svim životnim trenucima, dobrim i onim manje dobrim. Sv. Jelena bila je velika majka i osoba duboke vjere i pouzdanja u Boga i njegovu ljubav prema svakom čovjeku. Bila je žena koja je u sebi imala usađeni strah Božji jer je živjela po Božjim zapovijedima, slušala Riječ Božju i činila dobra djela te je to poziv i svima nama da to činimo kako bi jednog dana bili baštinici života vječnoga“, zaključio je homiliju vlč. Jagodić.
 
Na kraju susreta vlč. Branko Risek zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim vlč. Branimiru Jagodiću na nadahnutim riječima homilije, braći svećenicima, čitačima, ministrantima, pjevačima i voditeljici Višnji te na kraju svima okupljenima na slavlju, pozvavši vjernike da mole za njega, za nova duhovna zvanja, za svećenike, ali i za što skoriju obnovu župne crkve stradale od potresa. Zahvalio je još jednom DVD-u Zabok i Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog na ustupljenim prostorima za misna slavlja. 

Darko Fiket, župni medijski suradnik