Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Svetkovina Marije Pomoćnice proslavljena na zagrebačkoj Knežiji

Proslava svetkovine Marije Pomoćnice proslavljena je 24. svibnja u istoimenoj župi na zagrebačkoj Knežiji. Večernju misu predvodio je vlč. Petar Mlakar, župnik in solidum u Ludbregu.
 
Svečana proslava Marije Pomoćnice vrhunac je devetomjesečne priprave koja se svakog 24. u mjesecu održavala kroz devet mjeseci prije te trodnevnice koju su predvodili gosti. Drugi dan trodnevnice primljeni su novi članovi u Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice (ADMA). Udruženje je jedno od najstarijih grana salezijanske obitelji koju je utemeljio sv. Ivan Bosco kao molitvenu potporu salezijanskom djelu.

Na sam dan svetkovine vjernici i hodočasnici sudjelovali su u svečanoj molitvi krunice i pjevanju litanija nakon čega je uslijedilo misno slavlje. Vlč. Petar Mlakar u propovijedi prikazao je podrijetlo i dugu povijest štovanja Marije Pomoćnice u cijeloj Crkvi. Naglašavajući pojedine priče iz povijesti, kao bitke kod Lepanta i samog života svetog Ivana Bosca, povukao je paralele s današnjim načinom života. Potreba molitve Mariji Pomoćnici nikada nije bila veća, a milosti nikada vidljivije, poručio je.

Pred kraj svečanog misnog slavlja blagoslovile su se medaljice Marije Pomoćnice koje se tradicionalno dijele na ophodu oko kipa koji je donirao kubanski nadbiskup još na početku djelovanja Župe prije Drugog svjetskog rata. Po blagoslovu medaljica uslijedio je blagoslov Marije Pomoćnice koji je napisao sveti Ivan Bosco te dobio posebno dopuštenje da se udjeluje u salezijanskim župama na spomene Marije Pomoćnice. Po završetku molitvi za potpuni oprost krenulo se u procesiju ulicama zagrebačke Knežije te su se pjevale marijanske pjesme. Nakon otpusta uslijedio je ophod oko kipa koji je trajao do sitnih večernjih sati zbog velikog broja prisutnog naroda.

IKA/Foto: I. R.