Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava župnog blagdana Tijelova u Sopotu

Na svetkovinu Tijelova u zagrebačkoj župi Tijela Kristova u Sopotu proslavljen je župni titular, uoči kojeg je održana i trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Đuro Zrakić, bosanskohercegovački svećenik i pisac. Svečano euharistijsko slavlje na samu svetkovinu Tijelova predvodio je fra Tomislav Glavnik, ravnatelj hrvatskog Caritasa. Uz njega su koncelebrirali svećenici iz župe: župnik vlč. Ivica Reparinac, župni vikar vlč. Petar Belina te preč. Josip Dumbović, nekadašnji dugogodišnji župnik u Sopotu. Euharistijskom slavlju su nazočili i hrvatski branitelji iz župe u svojim svečanim odorama.
 
Fra Tomislav Glavnik je u homiliji naglasio važnost euharistije za svakoga vjernika. Istaknuo je da smo "svi pozvani na slavlje euharistije bez obzira na našu nedostojnost, te da, kao što kaže posljednica današnje svetkovine, svi blagujemo euharistiju, kakvi god bili, ali sami odlučujemo blagujemo li život ili propast." Pritom je propovjednik donio usporedbu svetog Petra i Jude na Posljednjoj večeri koji su "učinili isto - pričestili se - ali sveti Petar računajući na Božju milost, dok se Juda oslanjao samo na svoje snage". Osim toga, fra Glavnik je napomenuo da je "sveta misa „zborovanje sastavljeno od živih ljudi“ koji dolaze sa svojim radostima i tugama, sa svojim zahvalama i teškoćama, sa svojim euforijama i bolima, a poneki možda dolaze potpuno ravnodušno na svetu misu. No tabernakul i svjetlo uz njega nam govori", istaknuo je propovjednik. Isus nam poručuje da je ovdje stalno prisutan za nas te da nas nikada ne želi ostaviti same. „Zato ova svetkovina u nama vjernicima, kršćanima, rimokatolicima koji vjeruju istinski u prisutnost Isusovu u posvećenom kruhu i vinu treba uroditi jednu želju: Ja se, Gospodine, za Tebe želim opredijeliti svaki dan“, kazao je fra Glavnik. 
 
Fra Glavnik je istaknuo da, "iako živimo u svijetu koji se odmiče od istine i dobra, u kojem mnogo toga nije prikladno, potrebno nam je kao vjernicima hraniti se Tijelom Kristovim kako bismo mogli držati svoja životna obećanja, poput staleškog poziva i službe u društvu, kao i svjedočiti svojim životom vjeru u vječni život podsjetivši na Isusove riječi Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni (Iv 6, 54). Uz to je istaknuo da trebamo zaživjeti Isusovu duhovnu oporuku iz dvorane Posljednje večere, u kojoj nam ostavlja život, radost i nebo uz riječi Ovo činite meni na spomen (Lk 22, 19), kako bi se svaki put kada slavimo svetu misnu žrtvu spomenuli onoga što je Krist za nas učinio - dao se pribiti na križ i umrijeti da bi mi živjeli. Kao izvršitelji Kristove oporuke trebamo si stalno ponavljati: „Što mi je Isus ostavio kroz svoj duhovni testament? Da baštinim život vječni. Zato je to prvo Tijelovo iz dvorane Posljednje večere uzor i slika svih Tijelova do konca svijeta.“ Pritom je fra Glavnik ispričao anegdotu iz svoga života kad je prilikom slavlja svete mise kod časnih sestara klarisa dobio sličicu sa sljedećom rečenicom: „Svećeniče, slavi ovu svetu misu kao da ti je prva. Slavi ovu svetu misu kao da je jedina. Slavi ovu svetu misu kao da je posljednja.“ Kao zaključak fra Glavnik poručio je vjerničkom puku "da nikad ne zaboravi da se po slavlju svete mise prepoznajemo, te da tu činjenicu životom svjedočimo, jer će Hrvatska biti onakva kakvi smo mi. Ako se hranimo Tijelom Kristovim, onda će i Hrvatska biti Isusova, jer pobjeda vrijedi jedino u okvirima vječnosti za koju živimo."
 
Nakon misnog slavlja održana je svečana Tijelovska procesija oko župne crkve, u kojoj su sudjelovali hrvatski branitelji u svečanim odorama noseći zastave Republike Hrvatske, Vatikana i župe te baldahin nad Presvetim. Župno slavlje se nastavilo druženjem u župnom dvorištu. 
 
Magdalena i Jakov Pleše, župni medijski suradnici