Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Nabiskup Kutleša blagoslovio obnovljenu župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je u nedjelju 2. lipnja svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, koja je obnovljena nakon razornih potresa 2020. godine. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik domaćin, preč. Đuro Sabolek, dekan Velikogoričko-odranskog dekanata preč. Norbert Ivan Koprivec, župnik Župe bl. Ivana Merza, Zagreb-Špansko vlč. Marko Čolak, nadbiskupski tajnik vlč. Andrija Miličević i župni vikar vlč. Domagoj Topić.
 
Prije početka misnog slavlja nadbiskupu je u ime svih župljana zahvalila i poželjela dobrodošlicu Sara Đurašin istaknuvši povijest i razvoj župe te djelovanje župe koja povezuje i okuplja mještane brojnih okolnih mjesta.

Zatim se obratio župnik domaćin preč. Đuro Sabolek koji je, među ostalim, rekao: “Zahvaljujem dragome Bogu za dar ove crkve i vjeru ovoga naroda. Neka dobri Bog svojim blagoslovom nagradi sve dobrotvore. Posebno preporučujem u molitve djelatnike koji su se ovdje trudili i nikome se nije ništa dogodilo.”

Nadbiskup Kutleša blagoslovio je župnu crkvu, oltar i sve vjernike koji su došli na misno slavlje naglasivši da crkva nije samo građevina, kamenje i sve drugo što se nalazi u njoj. “Daleko je značajnija živa crkva to jest vi, djeca, mladi, odrasli i mi stariji. Upravo to je zajednica koja živi i koja vjeruje u ime Božje i koja se okuplja.”

U homiliji, nadbiskup je pozvao vjernike da na temelju naviještenoga evanđelja promišljaju o tri bitne stvari: održavanje dana subotnjeg, odnosno nedjelje; vršenje odredaba i okorjelosti srca. Pozvao je vjernike da uvijek gledaju potrebe drugoga tražeći načine kako se Bogu približiti i imati milosrđa prema potrebitima. Također, istaknuo je važnost obnovljene crkve kazavši kako ona dobiva smisao samo ako vjernici dolaze, mole i vjeruju te pozvao roditelje da tome uče svoju djecu prenoseći im vjeru i usmjeravajući ih u ljubavi.

Nadbiskup je na kraju homilije pozvao okupljene vjernike da budu razboriti i da ljube drugoga mareći za čovjeka naglasivši da je daleko važnije u životu ono što je učinjeno nego ono što nije izvršeno. Dodao je kako je stari zakon zakon zabrana, a novi je zakon ljubavi koji treba širiti na što intenzivniji način. Pozvao je župljane da crkvu doživljavaju svojom jer je ovdje kako bi pomogla u njihovom spasenju te da pomažu jedni drugima u spasenju duše.

Na kraju misnog slavlja župnik Sabolek još jednom je zahvalio nadbiskupu i poklonio mu dvije knjige: “Zrcalo Marijansko” te “Pervi otca našega Adama greh” Jurja Habdelića.

Župa Vukovina
Foto: VG Foto