Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održana dodjela rektorovih nagrada i proglašenje pobjednika 10. fotonatječaja HKS-a

Dodjela rektorovih nagrada za akademsku godinu 2022./2023. i proglašenje pobjednika 10. fotografskog natječaja „Ljepote i ranjivost prirode“ Hrvatskoga katoličkog sveučilišta održani su u ponedjeljak 3. lipnja 2024. u sveučilišnoj dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“.
 
Susret je molitvom započeo sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Potom se okupljenim studentima, nastavnicima, djelatnicima i obiteljima studenata obratio rektor HKS-a vlč. prof. dr. Željko Tanjić. Izrazio je ponos što je još jedna generacija studenata pokazala entuzijazam, želju za stjecanjem znanja, težnju izvrsnosti na svim poljima u kojima rade i za radom u znanosti.

Rektorovu nagradu za izvrsnost tijekom prijediplomskog sveučilišnog studija dobila je Ivona Škrinjar, prvostupnica sestrinstva. Za izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija Rektorovu nagradu dobila je Lara Fiolić, sveučilišna magistra psihologije. Za promicanje katoličkog identiteta sveučilišta Rektorovu nagradu dobila je Manda Hadrović, studentica sveučilišnog diplomskog studija Komunikologija. Rektorovu nagradu za studentski istraživački rad primile su studentice treće godine sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina Dušica Kasun, Matea Maričić i Ana Filipan. Rektorovu nagradu za doprinos razvoju sveučilišne zajednice primili su Dominik Iveković, Emma Konjević i Kristijan Pilčik, studenti sveučilišnog diplomskog studija Psihologija.

Po prvi put su dodijeljene rektorove nagrade za sportska postignuća. Nagrađen je sveučilišni teniski dvojac - Vicko Ćudina, student Sveučilišnog odjela za psihologiju, i Stjepan Majcan, student Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U drugom dijelu programa dodijeljene su nagrade pobjednicima 10. izdanja fotografskog natječaja Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji od 2014. promovira studentsku kreativnost uz podršku Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Zahvaljujući njihovom pokroviteljstvu, i ove godine su osigurane novčane nagrade za tri najbolje fotografije, kao i za organizaciju izložbe. Okupljenima je o početcima natječaja i njegovom razvoju govorio vlč. doc. dr. Krunoslav Novak, inicijator i idejni začetnik projekta.

Tema ovogodišnjeg natječaja Ljepote i ranjivost prirode omogućila je studentima da istraže i zabilježe dinamičnu interakciju između čovjeka i prirode. Cilj natječaja bio je istaknuti kako čovjek percipira i usklađuje svoj život s prirodom te naglasiti važnost očuvanja njezine nezamjenjive vrijednosti. Ukupno je 64 autora poslalo 161 fotografiju s namjerom da istaknu kako čovjek percipira i usklađuje svoj život s prirodom, pridonoseći podizanju svijesti o važnosti njezina očuvanja. Fotografije je vrjednovalo povjerenstvo u sastavu: doc. dr. Krunoslav Novak, predsjednik Povjerenstva, te članovi dr. sc. Tomislav Anić, dr. sc. Roko Mišetić, dr. sc. Toni Ćosić, dr. sc. Ivan Uldrijan, Kristina Mašić, mag. phil., i Matea Vidulić, mag. comm.

Prije proglašenja pobjednika, dodijeljene su zahvalnice za rad članovima prošlih Povjerenstava: prof. dr. sc. Luki Šeši za sudjelovanje u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2023., mr. sc. Tomislavu Muratiju za sudjelovanje u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2022., izv. prof. dr. Ireni Sever Globan i fotografu Nikoli Biliću, koji su sudjelovali u ocjenjivačkom povjerenstvu od 2014. do 2022. te za inicijativu za pokretanje fotografskog natječaja 2014., organizaciju i doprinos fotografskome natječaju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. Krunoslavu Novaku.

Treću nagradu u novčanom iznosu od 100 eura osvojila je fotografija studentice treće godine prijediplomskog studija Komunikologija Marije Golub naslovljena Zaron u Crvenom moru. „Fotografija prikazuje jedan od zarona u Crveno more, koje se još naziva rajem na zemlji za ronioce. Mjesto na kojemu je flora i fauna najbogatija. Iako ova fotografija prikazuje ljepotu morskoga dna, prikazuje i čovjeka koji ima mogućnosti vidjeti taj svijet, ali jednako tako i svojim neprimjerenim ponašanjem uništiti ga. Ova fotografija je podsjetnik na ljepote koje su nam dane prirodom. Svjesni smo problema onečišćenja voda, a ovo je samo prikaz kakvu prirodnu ljepotu čovjek može izgubiti“, opisala je autorica fotografiju.

Drugu nagradu u novčanom iznosu od 150 eura osvojila je fotografija Dodir ljepote ranjivosti studentice druge godine diplomskog studija Sestrinstvo Nives Knechtl. „Fotografija prikazuje kontrast između snage čovjeka i ranjivosti prirode. Ruka koja čvrsto prianja uz stijene simbolizira ljudsku vezu s okolinom i potrebu za stabilnošću u nestabilnom okruženju“, opisala je fotografiju autorica.

Prvu nagradu u novčanom iznosu od 200 eura osvojila je fotografija Trenutak zarobljen u vječnosti autorice Hane El Aklouk, studentice druge godine diplomskog studija Psihologija. „Kap po kap s lista nježno se oslanja na čovjekov dlan. U tom trenutku svjetlost i sjena plešu zajedno, stvarajući pritom harmoniju između ljudskog dodira i prirodnog čuda, prolaznosti trenutka i vječnosti prirode što nas podsjeća na duboku povezanost između čovjeka i prirode“, opisala je autorica.

Svečanost je pjesmom popratio Sveučilišni pjevački zbor Chorus Unicath. Program je moderirala Veronika Novoselac, mag. hist. et mag. comm., asistentica na Sveučilišnom odjelu za povijest. Nakon završetka programa doc. dr. Novak je na prvom katu sveučilišta otvorio izložbu dvadeset najboljih fotografija, prema ocjeni povjerenstva, ovogodišnjeg natječaja uz pobjedničke fotografije iz prethodnih devet godina.

Hrvatsko katoličko sveučilište