Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova kod isusovaca u Palmotićevoj

Središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak 7. lipnja pri Bazilici Srca Isusova predslavio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren.
 
Svečano misno slavlje započelo je ulaznom procesijom i blagoslovom, nakon čega je uslijedio pozdravni govor  p. Stipe Balatinca.

Uvodeći u homiliju mons. Zlatko Koren spomenuo se obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić čije bajke govore djeci „kako da osluškuju sebe i svoje srce te kako da ono održe čistim“. Ime Ivane Brlić Mažuranić odavno je postalo sinonimom svijeta uređena po mjeri maloga čovjeka, svijeta koji je proniknut čuvstvom samilosti prema malenima i siromašnima, vjerom u pobjedu dobra i vjerom da nad svim čovječjim nastojanjima i činima bdije Providnost koja unatoč zapletima i teškoćama sve privodi konačnom i pravednom rješenju. U nastavku se propovjednik spomenuo niza značajnih datuma kroz travanj i svibanj.

Govoreći o svibnju mons. Koren rekao je da je svibanj snažan mjesec danima. „U svibnju smo proslavili svetkovine Duhova, Presvetoga Trojstva i Tijelova. U svibnju smo susreli sve naše Majke. Majku Crkvu, Majku Mariju, Majku domovinu. Svibanj je bogat i moćan danima“, rekao je propovjednik te podsjetio na niz značajnih obilježavanja u svibnju, poput Svjetskog dana katoličkog odgoja i obrazovanja. „Zadaća Crkve je, osim naviještanja i podučavanja, odgajati učenike u Kristovu duhu kako bi spremno zauzeli mjesto u društvu i dali doprinos njegovoj izgradnji. Stoga ovaj dan želi potaknuti sve nas, učenike, da hrabro slijede svoga Učitelja i da se boje izazova odrastanja i odgovornosti.“

Istaknuvši niz značajnih obljetnica kroz travanj i svibanj propovjednik je o svetkovini Srca Isusova rekao da je ona za nas „znači obavezu stvarati prvenstvo ljubavi nasuprot svakoj oholosti, prvenstvo pravde nasuprot svakoj nepravdi, prvenstvo umjerenosti nasuprot uživanju, prvenstvo čovjekoljubivosti nasuprot ravnodušnom gledanju na tuđe patnje. Danas je vrhunac godišnje pobožnosti Presvetome Srcu, ali nije ona zatvorena u ovom danu. Valja nam oživjeti pobožnosti prvih petaka, otkrivati litanije Presvetome Srcu, obnoviti posvetu Presvetom Srcu, svakodnevno izreći svoje prikazanje Presvetom Srcu kako bismo posvjestili da smo oni koji svakodnevno vapeći i moleći zlatnu krunicu - opredjeljujemo majke za djecu, djeca za svoje roditelje, da se opredjeljujemo za život, prijateljstvo, obitelj i zdravi odgoj. Sve je rečeno u pobožnosti Presvetom Srcu samo u jednom stihu: Isuse, blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome! Zamislite samo, braćo i sestre, da mi koji smo danas zagledani u Njegovo Srce, da to naše srce postane po Njegovom. Postali bismo neizmjeran blagoslov, blagoslov i domu i domovini.“

Na koncu homilije mons. Koren poželio je da se u svim vjernicima ražari plam Kristove ljubavi i neka hvaljeno i slavno u svaki čas bude divno sveto Srce u kojemu je jedini spas.

Nakon misnoga slavlja, uslijedilo je čašćenje i ophod oko kipa te druženje u dvorišnim prostorima Bazilike Srca Isusova.

IKA/Foto: Dario Zürchauer