Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U Sevilli održana generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE)

U španjolskoj Sevilli, na Sveučilištu Loyola (Universidad Loyola de Andalucia) održana je od 5. do 7. lipnja 2024. Generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE). U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, član Upravnog vijeća FUCE-a.

Na otvaranju skupštine 5. lipnja u Hospital de los venerables, sjedištu Zaklade Focus Loyola, okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Fabio Gómez-Estern, rektor Sveučilišta Loyola, prof. dr. sc. Michael Mullaney, rektor Papinskog sveučilišta svetog Patrika u Maynoothu u Irskoj i predsjednik FUCE-a te mons. Teodoro León Muñoz, pomoćni biskup Seville.

U sklopu svečanog otvorenja predavanja „Kakva je budućnost katoličkih sveučilišta u doba umjetne inteligencije?“ održali su tajnik sekcije za obrazovanje vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje nadbiskup mons. Giovanni Cesare Pagazzi i prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

U četvrtak 6. lipnja nakon uvodnih predavanja stručnjaka iz područja umjetne inteligencije s različitih katoličkih sveučilišta sudionici su radili u grupama promišljajući temu “Umjetna inteligencija: kraj obrazovanja ili početak nove ere”. Sudionici su također radili u grupama, obrađujući temu o međusobnom povezivanju sveučilišta u tri područja: upravljanje, odgoj i istraživanje. Nakon toga su predstavljeni planovi za daljnju suradnju među kojima je prorektor Štefančić predstavio prijedlog o zajedničkim znanstvenim projektima.

Zadnji dan, petak 7. lipnja, bio je posvećen godišnjem izvješću o radu predsjednika i uprave te pitanjima vezanim uz rad Federacije kao i obilježavanju stote obljetnice Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (1924.-2024.). Sudionici su svaki dan slavili svetu misu te pod stručnim vodstvom obišli katedralu u Sevilli. O svemu se može pročitati više na poveznici. : https://eventos.uloyola.es/109585/detail/fuce-general-assembly-2024.html

Podsjetimo, Hrvatsko katoličko sveučilište primljeno je u svibnju 2016. u punopravno članstvo Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE) na generalnoj skupštini održanoj u Salamanci u Španjolskoj. Federacija europskih i libanonskih katoličkih sveučilišta broji 56 sveučilišta iz 17 zemalja Europe i šest katoličkih sveučilišta iz Libanona. 2022. na generalnoj skupštini FUCE-a u Tirani prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za međunarodnu suradnju na HKS-u, izabran je za člana Upravnog vijeća federacije.

Hrvatsko katoličko sveučilište