Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Pozdravni govor nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom predstavljanja Zbornika radova „Život i djelo kardinala Kuharića“


Pozdravni govor zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše

Predstavljanje Zbornika radova „Život i djelo kardinala Kuharića“
Dvorana Vijenac, 17. lipnja 2024.
 
 
Poštovani organizatori ovog predstavljanja, poštovani predstavljači, svi cijenjeni sudionici večerašnjeg događaja!
 
S velikim zadovoljstvom i radošću pozdravljam vas, sabrane večeras na predstavljanju radova sa simpozija "Život i djelo kardinala Kuharića". Simpozij je, u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan početkom srpnja 2022. godine. Predstavljanje ovog Zbornika, u koji su sabrani vrijedni doprinosi sudionika Simpozija, održava se nedugo nakon objave dugo iščekivane vijesti da nema nikakve zapreke za beatifikaciju i kanonizaciju našega kardinala Franje Kuharića.

Stoga ovo nije tek predstavljanje radova i poticaj da ih čitamo, već je prilika da obnovimo sjećanje i probudimo privrženost sluzi Božjemu kardinalu Kuhariću, kako bismo novim zanosom, na slavu Božju i na veliki ponos našega naroda, krenuli u dovršenje postupka njegove beatifikacije, a potom i kanonizacije.

Večerašnji skup predstavlja radove koji sustavno i duboko istražuju različite aspekte života i djelovanja kardinala Kuharića. Radovi obuhvaćaju njegove teološke misli, poruke, pastoralne aktivnosti, ulogu u društvenim promjenama te osobna svjedočanstva onih koji su imali privilegiju surađivati s njim. Zahvaljujem Katoličkom bogoslovnom fakultetu što je prepoznao važnost i aktualnost teme. Istraživati život i djelo kardinala Kuharića znači ne samo upoznati njegov život i osobu, nego sagledati njegovim očima cijelo jedno povijesno razdoblje značajnih crkvenih i društvenih gibanja u Hrvatskoj, ali i šire.

Kardinal Franjo Kuharić bio je osoba izuzetne vjere, hrabrosti i mudrosti. Svojim je utjecajem kao pastir Crkve zagrebačke daleko nadmašio crkvene okvire te je njegovo biskupsko služenje preraslo u simbol jasnoće i nepokolebljivosti u načelima, a blagosti, strpljivosti i miroljubivosti u djelovanju u teškim i izazovnim vremenima. Time je postao moralni autoritet ne samo vjernicima, već i protivnicima Crkve i katoličke vjere. Njegova poruka bila je jasna: pravda i mir moraju biti temelj našeg društva, a ljubav prema bližnjemu mora biti naša vodilja.

Kardinalova jednostavnost i poniznost bili su primjer svima nama. Nije tražio priznanja ni slavu, već je svoje srce i dušu posvetio služenju Bogu i narodu. Njegova teologija nije bila apstraktna i udaljena od svakodnevnog života, već ukorijenjena u stvarnosti, usmjerena prema potrebama vjernika i izazovima s kojima su se suočavali. Vjerujem da ćemo, čitajući radove Zbornika, prepoznati tu konkretnost kršćanske poruke u Kardinalovu životu i djelu te dublje razumjeti na koji je način oblikovao našu vjerničku zajednicu. Njegov život i djelovanje svjedoče o nepokolebljivoj vjeri, hrabrosti i predanosti uzvišenim idealima.

Večeras bih na poseban način htio da u kardinalu Franji Kuhariću prepoznamo čovjeka koji se usudio željeti velike stvari. Poznate su njegove tri velike želje: da se Hrvatska osamostali, da nas pohodi Sveti Otac i da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen blaženikom. Sve tri želje ostvarile su se za njegova života kao svjedočanstvo snage molitve i Božje providnosti.

Kardinal Kuharić nas je svojim životom učio da ne trebamo biti skromni u svojim molitvama i nadama, nego da se usudimo težiti velikim stvarima, vođeni vjerom i ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. "Sve mogu u onome koji me jača" (Fil 4,13), govorio je sveti Pavao, a kardinal Kuharić je živio tu istinu.

Neka i nas, po njegovu uzoru, vode veliki ciljevi. Usudimo se i mi večeras zaželjeti barem tri velike želje: da slobodna Hrvatska ostane vjerna Božjim zakonima, da Sveti Otac posjeti našu domovinu i proglasi blaženog Alojzija Stepinca svetim, a našega kardinala Franju Kuharića blaženim.

Ove želje nisu samo izraz naših nada, već i našeg vjerničkog uvjerenja da Bog nagrađuje one koji se predaju Njemu s potpunim pouzdanjem. Naša je zadaća moliti, raditi i živjeti na način koji je dostojan Kristova poziva, vjerujući da će Gospodin prepoznati i blagosloviti naše težnje.

U tome duhu, na srce stavljam kako Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Odjelu povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, tako i svim ljudima dobre volje kojima je stalo do sluge Božjega kardinala Kuharića, da nastave zdušno proučavati njegov lik i djelo. Neka studije i istraživanja na našim teološkim i povijesnim ustanovama ne budu samo akademska vježba, već duhovno putovanje koje će inspirirati nove generacije vjernika. Proučavanje života kardinala Kuharića treba biti poticaj vjernicima da u svojoj svakodnevici raspiruju gorljivost i želju da mu se utječu molitvom, tražeći njegov zagovor i slijedeći njegov primjer kreposna i sveta života.

Hvala vam svima što ste danas ovdje i što dijelite ovaj trenutak s nama. Neka nas blagoslov Božji prati u svim našim naporima, a sjećanje na kardinala Franju Kuharića neka bude trajna inspiracija za sve nas.

Hvala lijepa na pozornosti.