Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Mladomisnici 2024. - Ivan Pugar

Osmorica mladomisnika Zagrebačke nadbiskupije zaređeni su za svećenike u subotu 22. lipnja 2024. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

Više o mladomisnicima Krešimiru Bušiću, Krešimiru Cervelinu, Vedranu Jakiću, Filipu Pranjiću, Ivanu Pugaru, Mariju Šariću, Marku Šimundiću i Antoniju Štenglu saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.
 

Ivan Pugar



Ivan Pugar rođen je 4. siječnja 1994. godine. Dolazi iz Župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki. Ima dvije starije sestre. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša 25. studenoga 2023. godine u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Anastazije u Samoboru.

Mladomisničko geslo: "Bog je ljubav." (1 Iv 4, 8)

Datum mlade mise: 7. srpnja 2024.


Kako ste se odlučili za svećenički poziv? Kako ste prepoznali taj poziv?
Za svećenički sam se poziv odlučio kroz dulje promišljanje i razmatranje, osobito kroz čitanje Svetog pisma i osobnu molitvu.

Kako su na Vašu odluku reagirali obitelj i prijatelji?
Svi su prihvatili bez prigovora.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Puna izazova, ali i lijepih trenutaka. Najljepša su mi bila ona spontana druženja kada bi se bez puno planiranja odlučili na neko kraće putovanje ili posjet nekom zanimljivom mjestu. Najteži su mi bili rastanci od prijatelja s kojima sam dijelio mnoge lijepe i tužne trenutke tijekom bogoslovke formacije.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Đakonski praktikum proveo sam u Župi sv. Anastazije u Samoboru. Ovaj mi je praktikum pružio jedno lijepo iskustvo. Naučio sam se velikoj strpljivosti i kako je potrebno ponekad svoj govor prilagoditi nekim pojedincima kako bi im bio razumljiv.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Svoj svećenički život zamišljam kao sliku Kristovog života za zemlji, pun milosnih trenutaka, ali i križeva. Raduje me dar služenja Kristovih otajstava. Strepim od svega onoga što bi me moglo udaljiti od ispunjavanja svog poziva.

Kako prepoznati svećenički poziv u životu?
Svećenički se poziv u životu može prepoznati prije svega kroz molitvu i osluškivanje Božjega glasa.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Svako je od nas pozvan na nešto. Kako bi to mogli uistinu ostvariti, potrebno je biti otvoren Božjoj volji. To osobito vrijedi kod svećeničkog poziva.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije