Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Vlč. Antonio Štengl proslavio mladu misu u Župi sv. Anastazije u Samoboru

Mladomisničko slavlje vlč. Antonija Štengla proslavljeno je u samoborskoj Župi sv. Anastazije mučenice u nedjelju 30. lipnja. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik domaćin preč. Ivica Cik, prethodni samoborski župnici preč. Vlado Bogdan i vlč. Davor Štuljan, dekan KBF-a preč. Josip Šimunović, profesor na KBF-u i prebendar Prvostolne crkve zagrebačke preč. Ivan Štengl, upravitelj Župe sv. Petra u Dugoj Resi vlč. Marko Nimac, samoborski župni vikar vlč. Tomislav Medić, mladomisnici te brojni okupljeni svećenici i franjevci iz samoborskog samostana.

Mladomisničko slavlje započelo je roditeljskim blagoslovom koji su svom sinu, ispred kipa Majke Božje kod samoborske župne crkve, udijelili otac Stjepan i majka Suzana. Nakon blagoslova uslijedila je procesija Parkom domovinske zahvalnosti di župne crkve u kojoj je održano misno slavlje. 

Na početku ovog slavlja, u ime zajednice vjernika samoborske župe mladomisniku se obratila najprije Nikolina Černauš, a potom i župnik i dekan Samoborskog dekanata preč. Ivica Cik.

Susret s vjernicima u homilijskoj riječi prepustio je donedavnom samoborski kapelanu, a sada župnom upravitelju Župe svetog Petra u Dugoj Resi vlč. Marku Nimcu, koji je bio jedan od Antonijevih oslonaca u formacijskoj pripravi za svećeništvo. 
            
Propovjednik se u homiliji obratio mladomisniku te je kao nit vodilju uzeo vodilju evanđeoske riječi iz Markova evanđelja "On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna". Istaknuo je da tim riječima Isus brani govoriti o sebi jer želi da Ga svatko osobno upozna i doživi, a ne samo da se o Njemu sluša od drugih. Vlč. Nimac rekao je: "Dragi Antonio, od silnog prebivanja u Božjoj blizini, kao svećenik možda ćeš ponekad zaboraviti na Boga, bit će ti preblizu te Ga možda nakon nekog vremena nećeš moći vidjeti. Zatim ćeš Boga odlučiti potražiti. Odlučit ćeš svoj mir, svoje utočište, svoga Boga potražiti u velikim stvarima koje ćeš činiti u silnom pastoralnom zalaganju u koje ćeš se ugraditi u duhovnim obnovama koje ćeš organizirati, u svim mogućim oblicima pastorala, u radionicama, u katehezi, u zajednicama, u Caritasu, u druženju s ljudima, u svim tim silnim vjetrovima, potresima i ognjevima tražit ćeš Gospodina, ali Ga možda nećeš tamo naći. Kada sve to pustiš, Gospodin će ti se možda objaviti u šapatu laganog i blagog lahora, u tvojim svakodnevnim, najobičnijim, ni po čemu posebnim obavezama i dužnostima."

Nadalje, propovjednik je mladomisniku rekao da će Boga rijetko naći u velikim stvarima koje će svojim silama pokušati napraviti te da će tu češće vidjeti svoju vlastitu nemoć.

"Primio si sakrament svetog reda, svećenik si. Nemoj se nikada u svom svećeničkom životu vrednovati ni po čemu drugom nego po tome. Ni po službama koje ćeš obavljati, niti po uspjesima koje ćeš postići, niti po tome što ćeš možda jednog dana izgraditi crkvu, što će na tvoje mise dolaziti cijela župa, što ćeš oko sebe okupljati desetke ili stotine mladih. Ni po čemu tome nemoj se vrednovati jer sve je to propadljivo i kratkog vijeka, ispraznost nad ispraznošću. Vrednuj se po tome što si svećenik Kristov, što ti je bit zauvijek promijenjena, sada i u nebesima, bez obzira na to što na zemlji radio i koju službu kao svećenik obavljao. I neće ti uvijek biti lako, štoviše, često će ti biti teško", rekao je vlč. Nimac 

Mladomisnik je na kraju misnog slavlja zahvalio svima koji su mu na razne načine pomagali na formacijskom putu, od župnika i kapelana, drugih svećenika, đakona, bogoslova, do svoje istinske katoličke obitelji i svih njezinih članova. Mladomisničke ruke položio je potom na svećenike i sve koji su na ovo misno slavlje stigli iz drugih krajeva, a župljane je pozvao da dođu u ponedjeljak, 1. srpnja u 19 sati na misu zahvalnicu kada će i njima udijeliti mladomisnički blagoslov. 

Za svoje svećeničko geslo Antonio Štengl je odabrao citat iz Psalma 62: "Samo On je moja hrid i spasenje: utvrda moja. Neću se pokolebati".

Misu je pjesmom animirao župni zbor svete Anastazije pod ravnanjem Darka Novosela.

Mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevna priprava tijekom koje su blagoslovljeni alba, misnica i kalež. Misna slavlja predvodili su vlč. Petar Tisaj, župni vikar u Župi Svih Svetih u Sesvetama, vlč. Ivan Vujević, župni vikar u Župi Uznesenja BDM, Zagreb - Stenjevec i vlč. Domagoj Topić, župni vikar u Župi Pohoda BDM u Vukovini.

Edi Kirschenheuter
(Radio Samobor)