Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Proslava župne svetkovine Sv. Petra i Pavla i 45 godina od osnutka Župe Bešići

Župa sv. Petra i Pavla, Zagreb - Bešići, proslavila je u subotu 29. lipnja svoje nebeske zaštitnike, a ujedno obilježila i 45 godina od osnutka. Župu je 1979. svojim dekretom osnovao tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup u zajedništvu s župnikom domaćinom vlč. Mladenom Škvorcem i okupljenim svećenicima iz dekanata i Nadbiskupije.

U propovijedi biskup Huzjak je najprije kratko predstavio osobe sv. Petra i sv. Pavla. Rekao je kako je sv. Petar upoznao i išao za povijesnim Isusom te je propovijedao Židovima, a sv. Pavao koji je uskrslog Isusa upoznao u viđenju je propovijedao poganskim narodima širom tadašnjeg Rimskog carstva.

Biskup Huzjak dotaknuo se dva pitanja koja u odlomku Evanđelja Isus postavlja svojim učenicima: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" te "A vi, što vi kažete, tko sam ja?". Iako se iz današnje perspektive javnih medija i društvenih mreža ova pitanja čine populističkima, ipak zahtijevaju odgovor. Biskup je istaknuo kako na prvo pitanje učenici vrlo brzo daju odgovor jer izriču mišljenje drugih ljudi, dok na drugo pitanje učenici šute odnosno priklanjaju se odgovoru koji daje sv. Petar, budući da se tiče osobnog mišljenja. I mi smo danas pozvani osobno odgovoriti na Isusovo pitanje i na taj način životom i djelovanjem svjedočiti Isusa i u ovom našem vremenu", rekao je biskup Huzjak.

Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio fra Slaven Brekalo, gvardijan samostana Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje okupljenih vjernika uz okrepu koju su pripremili župljani i članovi Lovačkog društva Sljeme.
 
Tekst: Ivan Pašalić
Fotografije: Ivan Ljubešić