Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Misno slavlje i svečani unos relikvije Predragocjene Krvi Kristove u Prozorju

Na svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove u ponedjeljak 1. srpnja u Prozorju misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Za vrijeme misnog slavlja u Centru pomirenja u Prozorju svečano je u crkvu unesena relikvija Predragocjene Krvi Kristove. Na misnom slavlju koncelebrirali su misionari Krvi Kristove p. Josip Grzegorz Godlewski, CPPS, p. Ilija Grgić, CPPS, p. Stjepan Ivan Horvat,CPPS, p. Davor Lukačević, CPPS, p. Marijan Zubak, CPPS, p. Ivan Raljušić, CPPS, misionari Krvi Kristove Poljske provincije, provincijali, svećenici Dugoselskog dekanata i ostali svećenici. 

Na početku misnog slavlja nadbiskupa je pozdravio provincijalni delegat Poljske provincije i upravitelj Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove p. Ilija Grgić, CPPS: "Oče nadbiskupe, dobrodošli u svoje i među svoje. Dobrodošli u Centar pomirenja misionara Krvi Kristove. Dok Vas pozdravljam zahvaljujem što ste unijeli u ovaj Centar pomirenja relikvije Krvi Kristove. Te relikvije nisu nikakav dodatak ovaj crkvi, ali njihova je zadaća da nas još više potaknu na uočavanje Kristove žrtve prema čovjeku“, rekao je p. Grgić dodavši kako „nema boljega i jačega znaka od Isusove Krvi“.
 
HOMILIJA

Na početku homilije nadbiskup Kutleša kazao je kako smo se "okupili u ovom Centru pomirenja, koji pripada Hrvatskoj delegaturi Družbe misionara Krvi Kristove. Članovi Družbe misionara nadahnuće crpe u posebnom čašćenju Predragocjene Krvi Kristove. Današnji dan je za njih svetkovina, a nama velika radost jer smo dionici ove svečane hvale."

Govoreći o teološkom značenju Kristove krvne žrtve, nadbiskup Kutleša uspoređujući starozavjetne i novozavjetne žrtve rekao je da su starozavjetne "žrtve bile samo sjena onoga što će doći. One su prethodile savršenoj Kristovoj žrtvi koja će jednom zauvijek biti prinesena za grijehe cijeloga svijeta" te da u "Novom zavjetu Isus Krist postaje ta savršena žrtva. Njegova krv nije samo krv nevine osobe, već krv Božjeg Sina." Nastavljajući o Kristovoj krvi kao cijeni našega otkupljenja, nadbiskup Kutleša naveo je kako je ona jedinstvena žrtva, sveta žrtva i spasonosna žrtva, naglasivši kako "Krv Kristova nas poziva na vjeru koja se očituje kroz sakramente. Po krštenju ulazimo u otajstvo Kristove smrti i uskrsnuća, a u euharistiji primamo samu Kristovu krv koja nas neprestano čisti i posvećuje." Govoreći o Kristovoj krvi kao temelju zajedništva otkupljenih, nadbiskup Kutleša rekao je da smo "Kristovom krvlju postali dio Božje obitelji, nasljednici Božjih obećanja i primatelji njegove milosti", a ističući čašćenje relikvija rekao je kako su "relikvije koje se danas svečano stavljaju na čašćenje živi podsjetnik na Kristovu žrtvu koja je temelj našeg spasenja. Pomoć su da u duhu oživimo i kušamo svetost događaja na Golgoti, trenutka kada je Isus, Sin Božji, dao svoj život za spasenje svijeta."

Zaključujući homiliju, nadbiskup Kutleša kazao je: "pred ovim relikvijama uvijek se pitajmo kako naša vjera utječe na naše osobne odluke, ponašanje i način na koji živimo. Kao otkupljeni Božji narod, pozvani smo živjeti na način koji odražava Kristovu žrtvu i ljubav. Trebamo se zapitati: Kako možemo biti svjetlo u svijetu? Kako možemo pokazati Kristovu ljubav prema bližnjima? Isus nas poziva da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Odgovaramo li na taj poziv? Kada svjedočimo o Kristovoj krvi, mi pokazujemo svijetu snagu Božje ljubavi i otkupljenja. Možemo je svjedočiti duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa, praštanjem i pomirenjem, životom u pravednosti i poštenju."

Po završetku misnog slavlja p. Ilija Grgić, CPPS zahvalio je i darovao nadbiskupu Kutleši sliku Gašpara del Bufala: „Zahvaljujem za Vašu nazočnost, za ovo što ste učinili, za Vašu molitvu i ovu euharistijsku žrtvu koju ste prinijeli." Na završetku misnog slavlja Nadbiskup Kutleša predvodio je molitvu posvete Predragocjenoj Krvi.

Misno slavlje i euharistijsko klanjanje prije misnog slavlja molitvom i pjesmom animirali su članovi Zajednice Krvi Kristove. Relikvija Krvi Kristove bit će izložena na čašćenje u Prozorju do kraja srpnja.


 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 
Poglavarica Družbe Sestara Predragocjene Krvi iz Schellenberga, Lichtenstein, 3. srpnja 2022. godine dala je Družbi Misionara Krvi Kristove iz Hrvatske relikviju Predragocjene Krvi. Provincijski delegat Družbe misionara Krvi Kristove u Hrvatskoj o. Ilija Grgić je u razgovoru za Hrvatski katolički radio rekao da je srpanj posvećen „promišljanju, produbljivanju i uranjanju u otajstvo Predragocjene Krvi. Taj mjesec zaslužuje da relikvija, koja nas uvlači u otajstvo otkupljenja, bude među nama, relikvija koja nas podsjeća da smo u Krvi nanovo rođeni, stvoreni i obnovljeni“, poručio je. Inače, dokument o vjerodostojnosti relikvije iz 1935. objavio je biskup Lodija Petrus Calchi Novati. „Svjedočimo i vjerodostojnim činimo da smatramo ove svete djeliće zemlje natopljenima Krvlju Gospodina našega Isusa Krista koju, iz vjerodostojnih mjesta uzetu, s čašću stavljamo u srebrnu posudu okrugla oblika, dobro zatvorenu, zapečaćenu voskom crvene boje i opečaćenu našim pečatom. Predajemo je s mogućnošću čuvanja, darivanja drugima te za izlaganje u bilo kojoj crkvi, oratoriju ili kapelici na javno čašćenje vjernicima“, napisao je u dokumentu. Prema povijesnim podacima, sačuvana je predaja koja govori da se radi o grumenu zemlje na koju je s križa kapnula Kristova krv u trenutku njegova umiranja. Njegov bok kopljem je proboo rimski vojnik Longin. Nakon obraćenja, u Mantovu je ponio grumen zemlje, uzet podno križa, poškropljene Krvlju Kristovom, te spužvu koja je bila natopljena octom kad je Isus rekao da je žedan. Longin, koji je kasnije postao svetac, bojeći se oskvrnuća, pohranio je taj grumen zemlje u metalnu kutiju i sam ju zakopao na mjestu daleko izvan gradskih zidina Mantove. Ondje se danas nalazi bazilika u kojoj se relikvija časti.