Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Stručni skup voditelja Županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja Zagrebačke crkvene pokrajine

U Osnovnoj školi Ivan Gundulić u Zagrebu 3. srpnja 2024. održan je stručni skup za Voditelje županijskih vijeća vjeroučitelja na razini Zagrebačke crkvene pokrajine. Skup su organizirali viši savjetnik Dalibor Adžić i viša savjetnica za vjeronauk dr. sc. Gordana Barudžija u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Na skupu je sudjelovalo dvadeset voditelja, s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi, s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije i Ivanka Petrović, savjetnica u Uredu za vjeronauk u školi.
 
Već tradicionalno na kraju svake školske godine organizira se susret voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja. Stručni skup ima dva važna cilja: kritički osvrt na održane susrete županijskih vijeća vjeroučitelja i valorizaciju ostvarenih ciljeva i predstavljanje programa trajne formacije vjeroučitelja za školsku godinu 2024./2025.
 
Nakon molitve i pozdrava koji je uputio gospodin Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, sudionicima se obratila prof. dr. sc. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. Zahvalila je voditeljima za njihov predani rad, spremnost i otvorenu suradnju s voditeljicama i voditeljima nad/biskupijskih ureda. Uslijedilo je predstavljanje programa edukacije za vjeroučitelje za novu školsku godinu čije će polazište biti dva jubileja: sveta godina 2025. i franjevački jubilej posvećen pjesmi "Brat Sunce". Dr. sc. Barudžija iznijela je okvir godišnje formacije, temeljne ishode i pozvala na suradnju u pripremanju potrebnih sadržaja i materijala koji će krajem kolovoza biti poslani svim vjeroučiteljima. Susret je bio prigoda i za brojna pitanja s kojima se susreću vjeroučitelji u svojem radu.
 
Kreativni dio programa bila je i "Šetnja s Brlićkom" po Zagrebu, u kojoj je vjeroučiteljica Marija Patrlj, licencirani turistički vodič za Zagreb, povela sudionike u šetnju Zagrebom pokazujući konkretno kako se školsko gradivo brže i lakše usvaja kad se aktivno sluša, istražuje i povezuje sadržaj iz hrvatskog jezika, vjeronauka, povijesti, povijesti umjetnosti i likovne kulture. Vjeroučitelji su terensku nastavu od Zrinjevca, Trga bana Jelačića, Kaptola, Tkalče, Gornjega grada završili na zajedničkom druženju.
 
Ured za vjeronauk u školi