Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Praksa studenata socijalnog rada u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije

Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove je godine u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije omogućio potrebnu praksu svojim studentima, za ukupno tri kolegija. Jedan od njih bio je "Socijalna gerontologija".

Četiri studentice treće godine imale su terensku praksu iz kolegija "Socijalna gerontologija" u trajanju od 25 sati u okviru Caritasove usluge "Pomoć u kući", koju je vodila socijalna radnica Marina Soldo. Za nju je odrađivanje ove prakse dragocjeno iskustvo, koje može donijeti mnogo koristi kako studentima tako i korisnicima: "Korisnici se svake godine raduju posjetama studenata jer im te posjete donose osjećaj povezanosti, zajedništva i radosti. Osim toga, posjete studenata imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje korisnika jer im omogućavaju da se osjećaju cijenjenima i važnima. Zato svaki od tih posjeta predstavlja dragocjene trenutke socijalizacije i komunikacije."
 
Dojmove studentica možemo uvidjeti kroz dvije sljedeće izjave: "Prije prakse nisam se zamišljala u radu sa starijima i razmišljala sam kako je to vjerojatno zadnja skupina korisnika s kojima želim raditi u budućnosti. Sada, nakon obavljene prakse, mogu sigurno reći da su mi susreti s korisnicima promijenili mišljenje. Vidim koliko se može naučiti od njih kroz njihovo bogato životno iskustvo i mudrosti koju samo oni posjeduju. Sa svakog susreta izašla sam dirnuta životnom pričom i iskustvima osobe, postala sam svjesna koliko je važno pružiti im podršku i pažnju te cijeniti njihov doprinos društvu."

Druga studentica dodala je: "Bilo je nevjerojatno iskustvo provoditi vrijeme sa starijim osobama u njihovim domovima, slušajući njihove životne priče i iskustva. Njihova snaga i mudrost kroz njihov život oblikovala je i moj pogled na život i starije generacije. Osjetila sam duboko poštovanje prema njihovim životnim putanjama i izazovima koje su savladali. Mnoge priče bile su pune emocija, od sreće do tuge, ali uvijek je prevladavala nevjerojatna životna energija. Ljudi su proživljavali svašta, ali su i dalje ovdje i bore se. Upoznavanje njihovih svakodnevnih rutina i sitnica koje im znače puno otvorilo je moje oči za važnost svakog trenutka. Upoznala sam različite perspektive i vrijednosti koje su oblikovale njihove živote. Shvatila sam koliko je važno pružiti pažnju i podršku starijim osobama u našem društvu."
 
Glede dobrobiti suradnje Studijskog centra socijalnog rada i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nositeljica kolegija "Socijalna gerontologija" prof. dr. sc. Ana Štambuk izjavila je: "U mnogim nacionalnim i međunarodnim dokumentima naglašava se potreba pripreme studenata za skrb o starijim osobama. Znanje studenata socijalnoga rada o procesu starenja, metodama rada s osobama starije životne dobi kao i praksa na terenu, imaju utjecaj na njihove stavove prema starijim osobama kao budućim korisnicima u području socijalnoga rada. Percepcija studenata o starenju i starijim osobama ima značajne posljedice na kvalitetu intervencija. Stoga je terenska nastava važna za razvoj pozitivne percepcije prema starijim osobama u različitim institucijama i područjima rada. Mnogi studenti su upravo nakon prakse promijenili svoje stavove o starijima kao i pokazali želju za radom s njima. Zaključno, terenska praksa povećava gerontološka znanja koja su od ključne važnosti za budući gerontološki rad."
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije