Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Govor nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom blagoslova Hodočasničkog centra u Mariji Bistrici

Govor zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše

Blagoslov Hodočasničkog centra

Marija Bistrica, 9. srpnja 2024.

Poštovani župniče, draga braćo svećenici, dragi župljani, hodočasnici i prijatelji našeg svetišta Majke Božje Bistričke!
 
Okupila nas je svečana prigoda blagoslova hodočasničkog centra u našem voljenom Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Ovo je Svetište već stoljećima simbol naše vjere, nade i zajedništva te drago mjesto hodočašća naših kardinala blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega Franje Kuharića. Posebno je kardinal Stepinac svjedočio kako ide k Majci Božjoj Bistričkoj zahvaliti za bezbrojne milosti koje mu je iskazala i za pomoć kojom ga je pratila. Ovdje ga je sveti papa Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. godine proglasio blaženim.

Majka Božja Bistrička kroz stoljeća bila je i ostala utočište za mnoge duše koje su tražile mir, utjehu, snagu i uslišanje svojih molitvi. Blaženi kardinal Stepinac opazio je da se kod pobožnosti hodočašća valja čuvati dviju krajnosti: jedne koja prezire hodočašća i druge koja praznovjerno misli da bi Majka Božja bila vezana uz bilo koje zdanje ili sliku.

Poznato vam je da se u Mariju Bistricu hodočasti od 1684. godine. Prema podacima Svetišta, svake godine ovdje se okupi oko milijun vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje, početkom travnja, do Zahvalnice krajem listopada.

Hodočašće traži osobni napor, zalaganje i žrtvu; ono je javna ispovijed vjere koja jača naš vjernički ponos i svijest.

S velikom radošću večeras blagoslivljamo ovaj centar u kojem će hodočasnici moći pronaći okrjepu i odmor, iskusiti zajedništvo i dobrodošlicu, podijeliti brige i radosti uslišanih molitava te sklopiti nova poznanstva i prijateljstva.

Neka ovaj centar bude i mjesto gdje će se hodočasnici učiti pravoj naravi hodočašća i kako biti dobar hodočasnik.

U današnjem evanđelju slušali smo kako je Isus obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć. Mnoštvo koje ga je tražilo u svojim potrebama kod Isusa je izazivalo smilovanje jer su bili „izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira“ (Mt 9, 36).

Nemamo razloga sumnjati da i danas Gospodin svoj milosni pogled svraća na vjernike koji ovdje dolaze i da je, u svome milosrđu, i danas spreman izliječiti svaku bolest i svaku nemoć. No, iz prispodoba o umnažanju kruha znamo da Isus nije skrbio samo o duhovnim, već i o materijalnim potrebama naroda. U tome smislu i ovaj centar doživljavamo naravnim dijelom jednog Svetišta i prošteništa te izrazom skrbi za hodočasnike.

S posebnim poštovanjem i zahvalnošću, spominjemo se vrijednih radnika na njivi Gospodnjoj, svih onih koji su svojim radom, darovima i molitvama pridonijeli izgradnji ovog centra. Neka im Bog uzvrati stostruko za njihovu nesebičnost i predanost.

Draga braćo i sestre, neka ovaj hodočasnički centar bude mjesto gdje ćemo svi zajedno doživjeti radost susreta s Bogom, ojačati svoje veze s Njim i jedni s drugima te rasti u vjeri, nadi i ljubavi.

Neka nas Majka Božja Bistrička uvijek vodi svojim majčinskim zagovorom i neka nas njezina ljubav uvijek prati na našem životnom putu.

Bože, sveti i milosrdni Oče, Ti koji si izvor svake milosti i blagoslova, pogledaj milostivo na ovaj hodočasnički centar koji danas blagoslivljamo u svetištu Majke Božje Bistričke. Neka Tvoj blagoslov siđe na ovaj hodočasnički centar i na sve hodočasnike koji budu dolazili tražeći Tvoju blizinu i milosrđe. Neka bude mjesto molitve, mira, radosti i susreta s Tobom.

O, Blažena Djevice Marijo, Majko Božja Bistrička, koja si stoljećima bila utočište i nada našeg naroda, svojim majčinskim zagovorom isprosi milost i zaštitu za sve koji ovdje dođu. Neka po Tvom zagovoru svi koji traže utjehu u svojim bolima pronađu olakšanje; oni koji su slabi pronađu snagu; i svi koji su izgubljeni pronađu svjetlo Tvoje ljubavi.

Neka ovaj centar bude utočište dušama koje traže mir, izvor nade onima koji su u očaju i svjetlo vodilja onima koji su izgubljeni. Prožmi svaki kutak ovog svetog prostora svojom prisutnošću, da svi koji ovdje mole osjete Tvoju blizinu i neizmjernu ljubav.

Blagoslovi sve one koji su pridonijeli izgradnji ovog centra svojim trudom, molitvama i darovima. Neka njihov rad donese plodove za vječnost i neka njihova nesebičnost bude nagrađena Tvojim obilnim blagoslovom.

Po Kristu, Gospodinu našemu, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.