Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Vlč. Vedran Jakić proslavio mladu misu u Moravču

Vlč. Vedran Jakić proslavio je mladu misu u nedjelju, 7. srpnja 2024. u župi Presvetog Trojstva u Moravču. Na misnom slavlju koncelebriralo je 20 svećenika. Među njima su bili župnik vlč. Mladen Sinković, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistirčke preč. Domagoj Matošević, ovogodišnji mladomisnici te svećenici iz dekanata.

Prije slavlja, mladomisniku su roditelji Vlado i Vlasta udijelili blagoslov.

Propovijedao je preč. Domagoj Matošević, a polazeći od liturgijskih čitanja objasnio je da temelj svakog svećeničkog djelovanja proizlazi iz Kristovog pogleda na svijet. „Svećenik gleda na ljude Isusovim očima i kao da zajedno s njim govori žao mi je narodaŽao mi je i ne mogu ostati indiferentan. Osjećam da me Bog poziva da budem njegov suradnik. On spašava i liječi, a ja kao svećenik tješim i pozivam da s ljudi oslone na njega. Iz tog osjećaja brige za narod proizlazi i čitavo njegovo djelovanje - djelovanje dobrog pastira.”

U nastavku homilije, preč. Matošević je, govoreći o tome kako treba izgledati svećeničko služenje, poručio: „Svećeničko se služenje ne može mjeriti uspjehom ili napretkom u hijerarhiji. Dobar svećenik je nerijetko neuspješan i ne prepoznaju se odmah svi plodovi njegova služenja. No, nije važno koliko je plodova pokupio, nego koliko je sjemena zasadio.”

Vlč. Jakić je za mladomisničko geslo izabrao redak iz Poslanice Korinćanima „Jer kad sam slab, onda sam jak“a propovjednik je, osvrnuvši se na geslo istaknuo: „Slabost nas u svećeničkom služenju osposobljava za razumijevanje i suosjećanje. Na to se nadovezuje iskustvo osobne nesavršenosti preko koje postajemo bliski ljudima koji se bore sa svojim nesavršenostima. Ova empatija je ključna za učinkovito pastoralno služenje i omogućuje nam da autentično povezujemo ljude s Božjom ljubavlju i milosrđem i to ne s pozicije nadmoći, već iz zajedničkog iskustva ljudske krhkosti i potrebe za Božjom milošću. Ne boj se, nego slavi Gospodina koji te čini jakim i poziva da budeš Glasnik njegova milosrđa”, zaključio je preč. Matošević.

Nakon popričesne molitve, mladomisnik se zahvalio i podsjetio: „Danas smo okupljeni na slavlju mlade mise, prve svečane mise koju mladomisnik slavi u svojoj župi. Razumljivo je stoga da je pažnja simpatično, ali previše usmjerena na osobu mladomisnika. Moramo biti oprezni da naše oči, srca gledaju Krista - jer samo Krist nikad ne razočarava, a mladomisnik i staromisnik uvijek mogu razočarati. Mi smo prvenstveno okupljeni kako bismo dali slavu i hvalu Bogu koji očinski djeluje u našim životima. On izabire ljude da mu služe kao svećenici i to nas raduje. Mi smo danas radosni zbog brojnih Božjih djela u našim životima, a posebno zbog djela pozivanja, oblikovanja, zaređenja svoga službenika”, kazao je.

„Slušali smo u predslovlju današnje svete mise: ‘ti naše hvale ne trebaš, ali je tvoj dar što smo ti zahvalni. Po našim hvalospjevima ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja’. Potrebno je zahvaliti jer je zahvala srž kršćanskog načina, stila života. Onaj tko uvijek zahvaljuje, zna zbog čega je radostan. Radost izvire iz zahvaljivanja. Hvala je besplatna, ali donosi plač radosti. Hvala je samo zvuk, ali taj zvuk odjekuje u srcu i otapa taloge leda. Hvala uzemljuje onoga tko zahvaljuje jer ga podsjeća da je slab, da bez drugih ne može: da je prava snaga u kršćanskom zajedništvu. Tako se ono Pavlovo “kad sam slab, onda sam jak” sažimlje u hvala Ti - Bože i hvala Vam”, dodao je.

„Neka nam ova mlada misa bude poticaj svima da zahvalimo Bogu na svim njegovim čudesnim djelima u našim životima. Pogledajmo naše živote duhovnim očima i radujmo se jer velika nam djela čini naš Bog, samo se nekad trebamo smiriti i pomoliti. Molite za duhovna zvanja, dao Bog da za koju godinu opet bude u Moravču mlada misa. Za sve propuste, oprostite! Hvala vam i Bog vas sve blagoslovio!”, poručio je vlč. Jakić.

Zbor je uvježbala i njime ravnala svirajući orgulje mo. Mirjam Pustički Kunjko.

IKA/Foto: Vedran Jakić