Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Majke Božje Bistričke u subotu 13. srpnja 2024. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici predvodio je mladomisnik vlč. Ivan Pugar, a propovijedao je preč. Dubravko Škrlin Hren, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko.
 
Na početku je sve nazočne pozdravio rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević.

Preč. Škrlin Hren u homiliji je poručio da je Marija istinska učiteljica duhovnosti jer okuplja vjernike u zajedništvu svoga Sina Isusa Krista. Kazao je da je vjera ta koja otvara pogled prema vječnosti te je pojasnio da vjerovati (lat. credere) doslovno znači „dati srce“.

Poručio je da je Marija u prvome redu vjernica te to pokazuje i na svadbi u Kani, o čemu je govorilo naviješteno evanđelje. „Dopustila je Božjem Duhu da sjeme vjere u njoj raste, da se obnavlja i donosi nove plodove. Dobar je to ispit savjesti za nas“, kazao je te potaknuo nazočne da zavire u svoju nutrinu i vide kako se razvija njihova vjera.

Propovjednik je istaknuo da Mariji nije ništa nametnuto, nego da na Božji poticaj odgovara potpuno slobodno, s povjerenjem i ljubavlju. Potaknuo je prisutne da se preispitaju kome oni vjeruju i kome daju svoje srce. Dodao je da nije lako vjerovati te da je ljudskim snagama nemoguće, ali uz Božju pomoć vjera raste i razvija se.
Podsjetio je na sv. Tomu apostola rekavši da se snaga Božjeg Duha ne vidi, ali se itekako osjeća njegova prisutnost, baš poput ljubavi. „Mi smo obdareni Božjim Duhom da vidimo iznad realnosti ovoga svijeta“, naglasio je.

Prije završnog blagoslova rektor Matošević je zahvalio svima na sudjelovanju te je vjernicima blagoslovio nabožne predmete.

IKA/Foto: Elvis Lacković