Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Počela trodnevnica ususret proslavi Gospe Karmelske i 85. obljetnice Karmela u Brezovici

Misnim slavljem, koje je u subotu 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke predvodio župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću u Dugom Selu vlč. Tomislav Kralj, počela je trodnevna priprava za svetkovinu Gospe Karmelske i za 85. obljetnicu Karmela u Brezovici.
 
U homiliji se vlč. Kralj osvrnuo na čitanjima blagdana, osobito na tekst evanđelja, istaknuvši važnost Marijine prisutnosti u životu svakog vjernika. Rekao je da pročitano evanđelje vraća u početke Isusovog javnog djelovanja. To je njegovo prvo čudo u njegovom javnom djelovanju kojim je očitavao svrhu poziva koji mu je povjerio Bog, naglasio je.

Nadalje, propovjednik je protumačio smisao trodnevnice za velike svetkovine, rekavši da je trodnevna priprava trenutak u kojemu Bog na osobit način šalje svoje milosti. Zatim je istaknuo da često vjernik nešto očekuje, traži nešto izvanredno. Ovo što Isus čini nije ništa izvanredno, već je pravi znak Božje ljubavi, trenutak u kojem Isus želi apostolima pokazati svrhu poziva, pojasnio je vlč. Kralj.

„Zašto nas Isus poziva za svoj stol, za stol Gozbe ljubavi? Svaka euharistija je svadbena gozba. Neki teolozi kažu da je svadba u Kani svojevrsna naznaka što će se dogoditi kasnije na Veliki četvrtak. Euharistija je zajedništvo gdje trebamo doći otvorena srca, spremni čuti, razmišljati o Riječi Božjoj kao Blažena Djevica Marija. Primiti Boga onako kako ga je u srcu primila Blažena Djevica Marija. Ona je jedna od glavnih aktera; uviđa da zaručnici imaju problem, poteškoću jer nemaju vina, i pritječe im u pomoć“, naglasio je.

Jednako tako, rekao je da je euharistija zajedništvo koje su vjernici pozvani živjeti kako ne bi izgubili ono što je najvažnije, a to je Krist, te da stvarnost oko sebe treba promatrati okom Marije. To će reći - biti nenametljivi, a primijetiti potrebe drugoga, dodao je te napomenuo da u se u euharistiji zajedno s Marijom može doći bliže Kristu. Također je naglasio važnost izgradnje odnosa s Gospodinom i Blaženom Djevicom Marijom.

 „Mi smo poput ovih posuda koje su često prazne, prljave, potrebne promjene. Isus od vode čini vino i učvršćuje vjeru apostolima. To Isus čini s nama svaki put u euharistiji. Znamo da smo prljavi, ali snagom Duha Svetoga Isus nas čisti, sjedinjuje sa samim sobom; da ispunjeni Bogom možemo činiti korake koji su ispred nas“, istaknuo je.

Na kraju homilije preporučio je vjernicima da, nadahnjujući se na primjeru Majke Marije, slušaju Isusa, ne ponekad, nekad, već uvijek i svugdje, kao što je ona to činila. Tako ćemo biti živo kamenje u Kristovoj Crkvi poput Djevice Marije koja nas vodi u nebo, zaključio je vlč. Kralj.

Na završetku liturgijskog slavlja vlč. Kralj je poželio blagoslovljenu trodnevnu pripravu za svetkovinu Gospe Karmelske, te je župu i sebe preporučio u molitve sestara. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor mladih „El Hannora“, kao i ministranti iz iste župe. Prvo čitanje pročitao je Mateo Vurbić, drugo Franjo Subašić, a molitvu vjernika pročitao je Mario Marjanović, župni animator i fotograf. Nakon mise susret se nastavio u sestarskoj govornici.

IKA/Foto: Karmel Brezovica