Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Zlatomisničko slavlje vlč. Dragutina Kučana

Pedeset godina misništva proslavio je vlč. Dragutin Kučan u Svetom Križu Začretju u nedjelju 14. srpnja 2024. godine misnim slavljem na kojem je propovijedao preč. Josip Šalković, sudski vikar Zagrebačke nadbiskupije.

Na zlatomisničkom slavlju koncelebrirali su svećenici rodom iz svetokriške župe: upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa mons. Juraj Jerneić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, duhovnik sestara milosrdnica preč. Franjo Jačmenica, župnik u Svetom Križu Začretju i dekan Krapinskog dekanata preč. Vladimir Drnetić te župni vikari u Svetom Križu Začretju za vrijeme župnikovanja vlč. Kučana: karlovački dekan i župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu preč. Dražen Karačić i preč. Mirek Hrvojić, predstojnik katehetskog ureda Bjelovarsko-križevačke biskupije. Uz zlatomisnika bio je i vlč. Stjepan Penić, umirovljeni svećenik iz Krašića, koji je prije pedeset godina kao župni vikar sudjelovao na mladomisničkom slavlju vlč. Kučana.

Prije misnog slavlja upriličena je procesija od župnog dvora do župne crkve uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestar "Ivo Tijardović, Ciglenica Zagorska" koji je sudjelovao i u misnom slavlju. Pjevanje na misnom slavlju predvodili su članovi župnog zbora, uz orguljsku pratnju Božidara Jakovića.

U prigodnoj homiliji propovjednik preč. Šalković iznio je kratki životopis zlatomisnika: "Naš je slavljenik rođen 15. prosinca 1948. u mjestu Kutnjak, župa Kuzminec. Sin je Vladimira i Terezije. Bog ga je vrlo mladog, nakon završetka osnovne škole u Legradu, pozvao da se posveti Njemu. Tijekom razlučivanja poziva boravio je u Malom sjemeništu na Šalati, bio je na odsluženju vojne obveze u Skoplju, boravio je u Bogosloviji na Kaptolu, a na Katoličkom bogoslovnom fakultetu završio je studij teologije. Drago nam je da je vlč. Dragec 29. lipnja 1974. u činu svećeničkog ređenja u zagrebačkoj katedrali rekao: Evo me, Gospodine!", kazao je propovjednik te nastavio kako "danas slavimo 50 godina njegova misništva, 50 godina njegova vjerna i tiha služenja Bogu i ljudima. Ovaj iznimni jubilej nije samo prilika za slavlje nego i za duboko razmatranje o vrijednostima koje su oblikovale njegovu službu i koje nas sve pozivaju na obnovu i jačanje našega kršćanskog života i zajedništva."

"Dragi vjernici, kako Bogu dati svoj život? Kako izvršiti vlastito poslanje i djelovanje? Za životno poslanje i djelovanje najbolje je pohađati Isusovu školu. Prije nego što su Isusovi učenici krenuli propovijedati Radosnu vijest, On ih poučava. U današnjem odlomku Markova evanđelja čuli smo da Isus šalje apostole i da oni idu ljudima dva po dva. Učenici, dakle, ne dolaze ljudima u vlastito ime, nego po dva, i sam ih Isus šalje. Isus i danas u sve naše župe šalje dva učenika: biskupa i župnika. Svaki je od njih na svoj način, prema vlastitom položaju i službi, odgovoran za povjereni mu Božji narod. Njihova zajednička pastirska briga, uz poštovanje i poslušnost, započinje biskupovim pozivom: Treba te, idi k narodu (Am 7, 12-15), povjerava ti službu, te prezbiterovim odgovorom: Prihvaćam, odlazim, želim naviještati, posvećivati i upravljati", dodao je preč. Šalković.

Istaknuo je kako je vlč. Kučan nakon svećeničkog ređenja "spremno preuzeo sve što su mu biskupi povjerili. Najprije je sedam i pol godina bio u službi kapelana u Sesvetama. Godine 1982. došao je za župnika u Sveti Križ Začretje, koje se tada zvalo samo Začretje. Skupljajući potpise i u crkvi i izvan nje, skupilo se dovoljno potpisa da mjestu bude vraćeno ime Sveti Križ Začretje. U Svetom Križu, ovdje u župnoj crkvi pod Križem - kao vjerni Isusov učenik Ivan - ostao je 22 godine. Od 2004. do 2017. bio je župnik u Krašiću i Oštrcu, od 2017. supsidijar na Mariji Bistrici i osobito ispovjednik, a 2022. i kapelan u Karmelu u Mariji Bistrici. Naš slavljenik učinio je mnoge korake na svećeničkom putu. U slavljenju mlade mise znao je da će morati učiniti puno koraka, stoga si je uzeo mladomisničko geslo: Učvrsti Gospodine korake moje na putovima Tvojim", kazao je propovjednik.

Zahvalio je zlatomisniku riječima: "Vlč. Dragec, hvala Vam za svaki poziv na obraćenje, za svaku propovijed, župnu katehezu, pripravu za sakramente, ispit savjesti, nastup u medijima. Vi niste propovijedali samo riječima, nego i primjerom, privlačnom snagom, ljubaznim utjecajem Vašeg rada, očitom puninom ljubavi kojom srce gori za Krista (usp. Ižarivati Krista, sv. J. H. Newman). Vlč. Dragec, hvala Vam za svako liječenje duše i tijela, za slavlje sakramenata, blagoslovina, kršćanskog sprovoda, za podjeljivanje blagoslova, pohoda obiteljima (križecu), za slavlja pobožnosti, za svako djelo ljubavi, osobito prema siromašnim i ranjivim osobama. Dragi Svetokrišćani, vama je najbolje poznato koliko je vaših darova, žuljeva i dobrovoljnog rada ugrađeno u materijalnu obnovu župnih dobara te koliko je brige i organizacije od strane vlč. Drageca ugrađeno u ovu župnu crkvu, pastoralni centar, župne kuće, kapelu svetog Vida, kapelu Majke Božje Marije na Klupcima, kapelu svete Ane. Od mnogih se župljana moglo čuti: Dragec je dobar gospodar, Dragec je graditelj. Doista, vlč. Dragec je kao dobar domaćin brinuo za mnoga župna dobra da ne propadnu. No, nije brinuo samo za zgrade, nego da u svaku crkvu i zgradu dođu djeca, mladi, odrasli. U pastoralnom je radu bio uporan, marljiv, predan i zahtjevan. Isusov učenik na putu mora biti upravo takav: uporan, marljiv, predan i zahtjevan. To je put sijanja i put plodova."

Na kraju je preč. Šalković naglasio: "Slavljeniče, hvala Vam za lijep primjer ostajanja povezanog s Bogom na duge staze, za svaki plod koji ste donijeli u proteklih 50 godina. Sve Vaše plodove u 50 godina ljudski je teško nabrojiti, no Bog vidi i zna za Vašu skrovitost, malenost i služenje. Kad ste odlazili iz Krašića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić napisao Vam je: »Zahvaljujući Vam za dosadašnji zauzet i požrtvovan pastoralni rad u župama Krašić i Oštrc, posebno na inicijativama za promicanje štovanja našeg Blaženika, molim Gospodina da Vas obilno nagradi za sve dobro što ste ga učinili i rado zazivam na Vas i na Vaše svećeničko djelovanje u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke blagoslov Božji te zagovor Marije, Majke Crkve i blaženog Alojzija Stepinca«. Te riječi našeg Kardinala snažno upućuju na zahvaljivanje i molitvu. I mi kao zajednica vjernika danas želimo da Bogu uziđu tri izraza: veličati, zahvaljivati i moliti. Prije svega, Bogu dajemo hvalu, slavimo Ga i veličamo zbog dara svećeničkog poziva. Potom zahvaljujemo Bogu za sva primljena dobročinstva, za dar odaziva, za skladnu i profinjenu dušu i primljenu dobrotu. I na kraju, molimo Ga za njegovu milosnu pratnju kako bi slavljenik i dalje bio dosljedan i vjeran. A Vi, dragi slavljeniče, i nakon današnje proslave, u svojoj zasluženoj mirovini, u miru Doma svetog Josipa u Zagrebu, idite hrabro i odvažno za Kristom do neba!", zaključio je homiliju preč. Šalković.

Pri kraju misnog slavlja župnik preč. Drnetić zajedno sa svetokriškim župljanima zlatomisniku Kučanu udijelio je kalež i svijeću, kao znak zahvalnosti za mnoge podijeljene sakramente i mnoga upaljena svjetla tijekom vršenja svećeničkog poslanja, kako u ovoj, tako i u drugim župama.

Zlatomisnik vlč. Dragutin Kučan zahvalio je svima koju su mu pomagali pri organizaciji ovo zlatomisničkog slavlja, kao i svima s kojima je surađivao u proteklih pedeset godina svećeništva. Kao poseban Božji dar vidi i u činjenicu da je kao župnik pripremao četiri mladomisnička slavlja za svećenike ove župe: za mons. Antuna Sentea, sada rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, i vlč. Stjepana Tenšeka, sada župnika u Ščitarjevu, te za svećenike rodom iz Krašića: vlč. Marka Torbara, župnika u Čučerju, i vlč. Josipa Blažotića, župnika Velikog Brguda, Vele Mune i Vodica u Riječkoj nadbiskupiji.

Mons. Antun Sente