Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena svetkovina Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

Središnje misno slavlje na svetkovinu Gospe Karmelske u utorak 16. srpnja u Karmelu u Mariji Bistrici predvodio je dekan Zapadnovaraždinskog dekanata vlč. Ivica Cujzek, izvijestili su iz Karmela.
 
U suslavlju su sudjelovali vlč. Antun Motočić, vlč. Mata Jaković, vlč. Marko Toplak i vlč. Marjan Gradinšćak, a u asistenciji je bio bogoslov Luka Žeželj. U propovijedi je vlč. Cujzek više puta naglasio važnost povezanosti molitve i poruka misnih čitanja s konkretnim životom u svakodnevici. Evanđelje svetkovine Gospe Karmelske, u kojem se susreće Marija pod križem, također je svojevrsni putokaz kako da vjernici krenu u svoju svakodnevicu, istaknuo je.

„Ovo evanđelje je tako bolno. Ono nam govori o najtežim ljudskim iskustvima. Evanđelje ne govori ništa drugo nego: ljubav, ljubav, ljubav. S jedne strane, promatrajući Isusa na križu, vidimo koliko je Bogu stvarno stalo do čovjeka, da je spreman za njega proliti i zadnju kap svoje krvi. Isto tako, s druge strane, gledajući Isusa ljudskim očima, kada je pribijen na križ i kada umire, ima srce za drugog čovjeka. Ima srce za svoju majku, ali ima i srce za svakoga od nas. Čovjek ubija Boga, stavlja ga na križ, a Bog mu ostavlja ono najvrijednije: svoju Majku. Ostavlja mu je kao putokaz, ali također i kao onu koja je stvarno izazov vjerničkoga života“, istaknuo je. 

„Promatranje svega toga ide za tim da se mi ne vratimo isti u svoj svagdanji život“, naglasio je propovjednik te dodao da se susret sa Svetim događa u tri točke: kakva nam je molitva, kakva nam je ispovijed i kakav je naš odnos prema misi. Temeljno pitanje koje je vlč. Cujzek postavio vjernicima, a koje svjedoči o kvaliteti vjere i življenja iste po uzoru na Mariju jest: Jesmo li radosni na putu vjere? „Radost znači da se ne damo slomiti. A za to je potrebno imati i hrabrosti i poniznosti“, istaknuo je, među ostalim, propovjednik. 

Jutarnju euharistiju predslavio je vlč. Dragutin Gereci, uz suslavlje vlč. Domagoja Matoševića, vlč. Mate Jakovića i vlč. Stjepana Čukmana. Oba misna slavlja, jutarnje i središnje podnevno, svojim su pjevanjem animirale sestre karmelićanke te je po njihovom završetku bila prilika za primanje karmelskog škapulara.

Dani Djevice Marije u bistričkom Karmelu obuhvatili su trodnevnu pripravu i samu svetkovinu Gospe Karmelske. Na prvi dan trodnevnice, 13. srpnja, ujedno i svetkovinu Gospe Bistričke, misno slavlje predvodio je duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Ivan Grbešić. Drugi dan, 14. srpnja, Mladu misu u bistričkom karmelu proslavio je ovogodišnji mladomisnik karmelićanin o. Juraj Marinković, a trećeg dana trodnevnice, na spomendan sv. Bonaventure, 15. srpnja Mladu misu je proslavio vlč. Antonio Štengl, izvijestili su iz Karmela. 
 
IKA/Karmel Marija Bistrica