Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljeno proštenje Gospe Karmelske u Stepinčevom Karmelu

Štovatelji Gospe Karmelske i sestre karmelićanke proslavile su zaštitnicu svoga Reda, samostana i crkve, Majku Božju Karmelsku, proštenjem u nedjelju 21. srpnja. Središnje misno slavlje predslavio je p. Sebastian Šujević, DI, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.
 
U uvodnim mislima uveo je vjernike u slavlje Gospe Karmelske te je između ostalog rekao i to da karmel označuje plodnu vrtnu zemlju koja je natopljena Božjom milošću i neprestano donosi plodove. Isto tako je rekao da je to mjesto prisutnosti živoga Boga, Božje miline, ljupkosti i Božjeg djelovanja.

U homiliji p. Šujević je istaknuo da toga dana Karmel stavlja pred njih, kroz Riječ Božju, najprije Iliju proroka koji se povlači u samoću i moli Gospodina. Prorok je osoba koja ostvaruje duboku poveznicu s Gospodinom, prenoseći ljudima od Boga riječ utjehe, ohrabrenja, ukora, ozdravljenja, smjernica i savjeta, te poziva na obraćenje. Prorok čini djela koja mijenjaju srca ljudi. Plod njegova djelovanja je jaka kiša milosti koja je donijela utjehu i nadu Izraelu, milost nakon suše, radost nakon žalosti, utjehu nakon udaraca…

Nadalje je rekao da „smo svi mi po krštenju proroci“; jedan otac u obitelji na jedan način, jedna majka u obitelji na jedan način, jedan doktor na poslu na jedan način, jedan svećenik u službi na jedan način i tako redom. Mi smo ti donositelji Boga koji nam daje nadahnuća da molimo i činimo dobra djela, poručio je.

„Drugo čitanje i Evanđelje nam prizivaju u svijest Božju snagu da shvatimo da nismo sami. Mi smo hodajući hramovi Božji. Nosimo Boga u svijet doprinoseći Kraljevstvu nebeskom. Vani može bjesniti rat, oluja, ali u srcu to bogatstvo je nepromjenjivo“, rekao je.

U nastavku homilije je istaknuo da su uz Isusov križ stajale žene velikoga srca. Tako i u Karmelu ima mnoštvo žena koje stoje uz Isusa i donose radost, utjehu i mir na ovaj svijet. „Isus nam daje dar; daje nam svoju Majku, savršenu, bez grijeha začetu, punu Duha Svetoga, koja se brine za nas, štiti i brani nas. Koliko smo privilegirani, blagoslovljeni! Daje nam sestre u Karmelu da se mole za nas i Majku Božju da se zauzima za nas kod Gospodina. Zahvalimo Gospodinu za taj dar“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja o. Danijel Čolo, OCD, zahvalio je ocu provincijalu na predvođenju euharistijskog slavlja i na prigodnoj homiliji, kao i mješovitom župnom zboru „Sv. Cecilija“ iz Vukovine koji je svojim pjevanjem uzveličao misno slavlje pod ravnanjem orguljaša dr. sc. Branka Pucekovića.

Kroz čitav dan bilo je prigode za sakrament ispovijedi, kao i za primanje Gospinog škapulara.

Proštenje Gospe Karmelske otvorio je jutarnjom misom vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću. Uz njega je koncelebrirao vlč. Andrija Miličević. Misno slavlje su pjesmom animirale čuvarice svetišta uz pratnju s. M. Kristine Jadanić, OCD. Vlč. Vučak se u svojoj homiliji osvrnuo na Evanđelje istaknuvši da biti uz Isusov križ ne znači prihvatiti samo one tri godine Isusova djelovanja kada je ozdravljao, hranio, činio čudesa… Biti uz križ Isusov znači uzeti svakog dana svoj križ, zagrliti ga i ići za Isusom po primjeru Gospe Karmelske koja je pokazala kako ljubiti i slijediti Isusa. Poručio je nadalje kako je na nama da idemo i djelujemo, da činimo dobro i da uvijek imamo uprt pogled u Isusa Krista koji nam pokazuje svojim životom kako misli na nas, a ne na sebe. Na kraju homilije je potaknuo vjernike neka njihova molitva bude Marijina molitva, neka podignu oči prema nebu i da po zagovoru Gospe Karmelske dođu na vrh brda Karmel u Vječnost.

Župni vikar župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini vlč. Domagoj Topić predvodio je hodočasničku zavjetnu misu spomenute župe. U homiliji se vlč. Topić osvrnuo na blagdanska čitanja, osobito na prvo čitanje i na Ilijinu vjeru i pouzdanje po kojemu Bog uslišava njegovu molitvu. Zatim je istaknuo kako je Bog uvijek s nama, ne samo kad ga trebamo nego u svim situacijama života. Isto tako je rekao da se s malo vjere ne boje obratiti dragom Bogu i da ne zaborave da su došli u Karmel svjedočiti živu vjeru. Podsjetio je okupljene da je Crkva obitelj koju treba živjeti. Misu je svojim pjevanjem uzveličao ženski zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Antuna Kotteka.

Proštenje Gospe Karmelske završilo je s večernjom misom koju je predslavio p. Marko Kornelije Glogović, OSPPE, iz Svetica kraj Ozlja, a koju su animirale svojim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD. Kod oltara je posluživao Željko Kovačević, trajni đakon iz Pisarovine.

U svojoj homiliji p. Glogović posebno se osvrnuo na škapular i njegovo značenje. Tako je rekao između ostalog i to da je škapular neizrecivo skriveno bogatstvo, vanjski znak pripadnosti i zajedništva s Blaženom Djevicom Marijom, „zato smo pozvani da dopustimo da Majka Božja djeluje u našem životu“. Odjeća ne čini čovjeka, ali puno govori o čovjeku. Isto tako je rekao da nam je Gospa toliko potrebna da živimo život koji se isplati živjeti. Jednako tako je naglasio da riječ Mirjam znači i mali oblak prema spisima sv. Jeronima koji je opisao četrdeset i dva značenja imena Mirjam. Također je istaknuo kako su svi pozvani, a ne samo sestre, živjeti ono karmelsko, a to je slušanje, osluškivanje što vodi do poslušnosti. Svi su pozvani na život svetosti, a svetost je sretnost, naglasio je.

Večernjoj misi prethodila je molitva Večernje Časoslova, a nakon svake mise hodočasnici su mogli preporučiti svoje nakane i molitve sestrama karmelićankama te ih pozdraviti kod njihove rešetke.

IKA/Foto: I.T.