Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proštenje na Sljemenu i završetak proslave obljetnica 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka sljemenske Župe

U sljemenskoj kapeli treće je srpanjske nedjelje proslavljeno proštenje završavajući time obilježavanje dva velika jubileja - 90 godina posvete i 60 godina osnutka župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata. Jedina je to župa Zagrebačke nadbiskupije na području Parka prirode Medvednica. Nema stalnih župljana, ali je svakodnevno otvorena svim hodočasnicima, planinarima i posjetiteljima.
 
Za ovogodišnje su se proštenje pripremali tijekom tri dana, zajedničkom molitvom krunice, misnim slavljem i klanjanjem pred Presvetim u večernjim satima.

Mnogobrojni hodočasnici sa zagorske i zagrebačke strane došli su u nedjelju 21. srpnja štovati Majku Božju Sljemenski Kraljicu Hrvata na tisuću metara nadmorske visine pješačeći, dovezavši se žičarom, autobusom ili osobnim vozilom. Posebno je svečano bilo na središnjem misnom slavlju u podne koje je predvodio sljemenski župnik pater Tomislav Špiranec koji je u homiliji istaknuo jednu od napomena iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija Lojolskog: “Svaki dobar kršćanin mora biti spremniji da misao bližnjega opravda negoli da je osudi.” Time je sve okupljene potaknuo da imaju odvažnosti beskompromisno slijediti Krista i boriti se za spasenje duša. “Kako bismo ušli u dijalog s Gospodinom, potrebno je osigurati sebi malo tišine i odmaka od svakodnevne buke svijeta”, zaključio je župnik.

Tijekom dana slavljene su još tri mise koje su predvodili isusovci pater Zdravko Knežević, sljemenski župni vikar; zatim pater Antun Volenik te pater Mijo Nikić.
 
Proslava se nastavila pred župnim dvorom uz domaće delicije, pjesmu i ples.

Sljemensku su kapelu izgradili redovnici isusovci koji i danas brinu o njoj, kao i o duhovnim potrebama hodočasnika. Izgrađena je kao spomenik 1000. obljetnici Hrvatskoga Kraljevstva i 1300. obljetnici pokrštavanja Hrvata. Zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer posvetio ju je 16. srpnja 1933. Danas je jedina župa u Hrvatskoj koja nema umrlih i najviša župa po nadmorskoj visini u našoj domovini. Nema stalnih župljana, a sagrađena je za sve Hrvate.

Đurđica Blažević, župna medijska suradnica