Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Korisnici Caritasove Kuće ljubavi posjetili štićenike Doma za starije osobe „Park“

Drugi od dva susreta koje je Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao povodom četvrtoga Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba održan je 29. srpnja u Domu za starije osobe "Park" - Lašćina u Zagrebu, a umirovljenike su posjetila djeca iz Kuće ljubavi - Caritasove kuće za smještaj majki i djece od rođenja do 3 godine starosti.
 
Susret se održao tijekom prijepodneva, a tijekom susreta djeca su, u pratnji Caritasovih zaposlenica, sudjelovala u igri i druženju sa starijim osobama. Gostima je srdačnu dobrodošlicu izrazila Nataša Koražija, ravnateljica Doma. Na pozivu i gostoprimstvu zahvalila je Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada CZN-e.
 
"Ovaj susret pružio je djeci priliku da upoznaju različite generacije i steknu nova iskustva, dok su starije osobe mogle podijeliti svoje bogato životno iskustvo i uživati u interakciji s mladima. Naša dosadašnja iskustva sličnih posjeta pokazala su kako takva druženja doprinose međugeneracijskom povezivanju i osnaživanju starijih osoba. Djeca su imala priliku vidjeti nove ljude, igrati se s njima, slušati priče, čak i zajedno uživati u slatkišima, dok starije osobe smanjuju osjećaj usamljenosti i povećavaju svoju emocionalnu dobrobit. Ova interakcija također pomaže djeci da razviju empatiju i poštovanje prema starijima, te razumiju važnost međugeneracijske solidarnosti", objasnila je Gloria Petra Tomić, socijalna radnica u Kući ljubavi na Savici-Šancima.
 
 
DOJMOVI SUDIONIKA
 
Gospođa Maca ima 88 godina, a jednu godinu je u ovom domu i prezadovoljna je. Između ostaloga, tijekom radnoga vijeka bila je pet godina učiteljica i nastavnica pa se lako sprijateljila s mališanima sa Savice. Rekla je: "Jako volim djecu i drago mi je da sam se poigrala s njima." Gđa Ljubica (84) u domu je već dvije godine i ovaj susret ju je jako zazveselio. Za nju je ovo bio pravi doživljaj. Znajući da su djeca iz jedne Caritasove kuće, bila je sretna što im može pružiti barem malo ljubavi, barem nakratko. Pohvalila je svoju malu prijateljicu i sebe: "Predivno se igramo! Već sam je naučila i brojiti brojeve i koje cvijeće najprije izraste i procvjeta u proljeće."
 
 
RIJEČ RAVNATELJICE DOMA
 
Korisnici Doma za starije osobe "Park" - Lašćina iznimno su se veselili posjeti djece iz Caritasove Kuće ljubavi jer ih podsjećaju na djecu i unuke i na dane kada su bili najsretniji", rekla je Nataše Koražija, koja napominje da su se za ovaj susret i gostoprimstvo zajednički pripremali - kako zaposlenici koji su djecu željeli lijepo i sukladno njihovoj dobi ugostiti, tako i korisnici s pitanjima i idejama što bi zajedno mogli raditi, koliko će ih biti, koliko su stari i slično. "Ovo nije prvi susret naših korisnika s Caritasovim štićenicima, a kao najljepši doživljaj ističu dječju nevinost i čistoću srca i duše, koja im još dugo nakon njihova posjeta grije srce. Najveći broj korisnika našeg Doma posjećuju njihove obitelji i prijatelji pa imaju osjećaj da nisu napušteni. Manji broj korisnika ima obitelj koja živi u inozemstvu ili je uopće nemaju pa tu naše osoblje čini sve što je u našoj moći kako bismo svojom prisutnošću, u dobru i u zlu, umanjili taj osjećaj da nemaju nikog svog. Tada mi postajemo 'njihovi'. Što se tiče poruke pape Franje za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba čini nam se da je najvažnija poruka starijim osobama: 'Neću te ostaviti!' Dakle ako ostanemo uz starije osobe i priznajemo njihovu neizostavnu ulogu u obitelji, društvu i Crkvi i mi ćemo dobiti mnoge darove, mnoge milosti i mnoge blagoslove."
 
 
PRVI SUSRET
 
Prvi susret koji je Caritas Zagrebačke nadbiskupije pripremio u okviru obilježavanja četvrtoga Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba održan je u petak 26. srpnja u Kući sv. Franje u Vugrovcu, umirovljenici koji su se došli družiti Caritaspvim korisnicima došli su iz Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb.
 
 
POTICAJ PAPE FRANJE
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije ovim dvama susretima želio je i druge potaknuti na skrb koju on kroz razne aktivnosti pruža starijim i nemoćnim sugrađanima tijekom cijele godine. Na taj način ukazao je javnosti na posebnu priliku koju svima pruža ovaj dan, potičući ih da se odazovu pozivu pape Franje da "ne propustimo pokazati nježnost djedovima, bakama i starijim osobama u našim obiteljima" te da "posjećujmo one koji su klonuli duhom i više se ne nadaju da je drugačija budućnost moguća". (Izvor: Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba)
 
Tekst i fotografije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije